Legea ANI, modificată: Raportarea bunurilor la valoarea de piață și ale celor înregistrate pe membrii de familie, obligatorie

Irina Odobescu
13/08/2021
Captură: privesc.eu

Parlamentul a votat, vineri, în prima lectură, amendamentele la Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Astfel, funcţionarii publici vor fi obligaţi să declare bunurile la preţul de piaţă. Totodată, aceştia vor trebui să raporteze şi proprietăţile înregistrate pe numele membrilor de familie.

Olesea Stamate, șefa Comisiei juridice, numiri și imunități  a declarat în şedinţa Legislativului că,  proiectul cu modificări  prevede o serie de reglemetări menite să „eficientizeze activitatea ANI, neatentând la independența acesteea”. O modificare esențială ține de indicarea valorii de piață a bunurilor și, după necesitate, extinderea controlului asupra membrilor familiei, inclusiv concubinei/ concubinului".

„Proiectul vine să asigure un grad mai mare de responsabilizare a factorilor de decizie ai Autorității. Lipsa de acțiune a ANI sau tergiversarea analizării dosarelor de rezonanță este o problemă. Modificările propuse urmăresc două temeiuri suplimentare pentru a dispune revocarea din funcție a președintelui și vicepreședintelui ANI. Revocarea poate fi când consiliul atestă managementul defectuos în baza analizei raportului anual al Autorității sau neîndeplinirea obiectivelor de performanță. Un alt  temei de revocare este neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, a declarat Olesea Stamate de la tribuna Parlamentului.

O altă modificate se referă la declararea valorii de piață a bunurilor. În acest sens se urmărește excluderea practicilor de declarare a bunurilor la sume derizorii. Astfel, în procesul efectuării controlului  să nu se ia în calcul doar veniturile, dar și cheltuielile subiectului declararării, inclusiv şi cele suportate   de membrii familiei.

Modificările urmăresc și o cooperare mai accentuată între ANI și organele de drept. Respectiv, inspectorii de integritate vor avea dreptul să conteste acțiunile sau inacțiunile organului de urmărire penală sau ale organelor fiscale în urma controlului inițiat de ANI. De asemenea, este prevăzut şi dreptul inspectorului de integriatte de a face o expertiză pentru a determina valoare bunului pe piață. Stamate a declarat că modificările nu trebuie să fie doar față de ANI, ci și în privința Procuraturii.

Controlul averilor și interelor personale urmează să se extindă și asupra membrilor familiilor, inclusiv concubinilor. În cazul donațiilor mari, controlul va fi extins și asupra donatorilor. Este prevăzut că, 40 la sută dintre verificările anuale vor fi în cazul miniștrilor, deputaților, judecătorilor, procurorilor, conducătorilor intituțiilor publice

Irina Odobescu
13/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii