Legea cu privire la activitatea CSM, votată în lectură finală. Ce modificări au fost operate

Anticoruptie.md
20/12/2019

Cu 51 de voturi, Parlamentul a adoptat vineri, în lectură finală, proiectul de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit acestuia, CSM va fi format din 15 membri, cu trei mai mulți decât în prezent. Doi membri de drept titulari din rândul profesorilor vor fi aleși de către Comisia juridică numiri și imunități, iar un membru din rândul magistraților va fi desemnat de către Adunarea generală a judecătorilor.

Autorii au argumentat că suplinirea numărului de membri ai CSM se impune în vederea excluderii incidentelor sau blocajelor în activitate, în special, la întrunirea cvorumului.

De asemenea, este prevăzută o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor. Astfel, patru membri urmează a fi selectați din rândul judecătorilor care activează la nivelul de prima instanță, doi membri – din rândul judecătorilor care activează la nivelul instanței de apel și un membru – din rândul judecătorilor Curții Supreme de Justiție.

Totodată, în cazul în care survine interimatul funcției de președinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.

O altă modificare reglementează condițiile pe care candidatul trebuie să le întrunească pentru a putea fi ales ca membru al CSM din rândul judecătorilor. Magistrații trebuie să aibă o vechime în funcția de judecător de cel puțin trei ani efectiv lucrați, la ultima evaluare trebuie să fi obținut calificativul „foarte bine” și să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimii trei ani. De asemenea, candidații urmează să prezinte pe lângă CV și scrisoarea de motivare, proiectul privind principalele obiective pe care le va urmări în cazul alegerii în calitate de membru al CSM.

Amintim că vineri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Bosquicchio, s-a arătat surprins de faptul că deputații urmează să voteze azi proiectul de lege privind activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, asta deși avizul Comisiei încă nu a fost întocmit. „Azi dimineață, ministrul Justiției ne-a prezentat o cerere de aviz în privința legii cu privire la CSM. Vom emite aceste aviz în procedură de urgență, veți avea acest aviz înainte de finele lui ianuarie. Totuși, am fost surprins că acest proiect urmează să fie adoptat azi de Parlament. M-au întrebat la ce mai servește un aviz al Comisiei de la Veneția”, a subliniat Buquicchio.

Anticoruptie.md
20/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii