Legea cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție, abrogată în lectura a doua

Anticoruptie.md
18/06/2020
Foto: CIJM

Parlamentul a abrogat joi, în cea de-a doua lectură, Legea cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție. Legea va intra în vigoare la 1 septembrie 2020 odată cu expirarea termenului moratoriului privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova Moldova.

În iunie 2019, Parlamentul a abrogat, în prima lectură, Legea cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție. Autorii proiectului au motivat că prezenta lege ar putea să fie folosită de cei implicați în furtul miliardului și reprezintă o amenințare la adresa securității statului. 

La 31 iulie 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a instituit moratoriul privind dobândirea cetăţeniei prin investiţie, pe o perioadă de patru luni, începând cu 23 august. Legea prin care acesta a fost instituit prevede că Guvernul este în drept să decidă referitor la prelungirea moratoriului pentru o perioadă de cel mult două luni. În decembrie, Guvernul Chicu a prelungit cu încă două luni moratoriul asupra acordării cetățeniei prin investiții, începând cu 20 decembrie 2019. Ulterior, deputații au votat în cea de-a doua lectură instituirea moratoriului până la 1 septembrie 2020.

Conform prevederilor Legii privind dobândirea cetăţeniei prin investiţii, adoptată în 2018, numele şi prenumele persoanelor care urmau să devină cetăţeni ai R. Moldova trebuiau să fie secretizate. Au fost create 5.000 de cetățenii ce puteau fi acordate contra sumei de 100.000 de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau cel puțin 250.000 de euro de euro într-un domeniu strategic de activitate. Trebuie menționat că Serviciului de Informații și Securitate nu i s-a permis să verifice în prealabil persoanele. Astfel că oricine, indiferent de antecedente penale, putea să obțină cetățenia R. Moldova.

Anticoruptie.md
18/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii