Legea cu privire la Procuratură a fost promulgată

Anticoruptie.md
17/03/2016
Foto: tribuna.md

Președintele Nicolae Timofti a promulgat Legea cu privire la Procuratură, după ce la sfârșitul lunii februarie a fost votată în a doua lectură cu votul a 65 de deputați. Astfel, în viitorul apropiat ar urma să fie adaptată legislația secundară și să fie efectuate modificări la Constituție.  

Despre reforma Procuraturii se vorbeşte de aproape trei ani. Noua concepție a fost gata încă la sfârșitul anului 2013, fiind aprobată un an mai târziu. În martie 2015, proiectul de lege a fost avizat de Comisia de la Veneţia, iar în luna mai a fost votat în prima lectură de Parlament. Deşi Andrian Candu, preşedintele Legislativului, dădea atunci asigurări că legea va fi votată în lectură finală până la sfârşitul sesiunii de primăvară-vară, acest lucru nu s-a mai întâmplat. 

Cu două zile înainte de a fi votată în lectura a doua, membrii Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament au aprobat mai multe amendamente care, potrivit experților, ar fi dat peste cap reforma instituției. După ce Andrian Candu ar fi purtat o discuție cu Pirkka Tapiola, ambasadorul UE la Chișinău, deputații au revenit la proiectul inițial. "Mesajul pe care l-am lansat atât în public, cât și în discuții private cu un anumit număr de oameni a fost că am atras o atenție deosebită Legii cu privire la Procuratură. Legea a fost expertizată de Comisia de la Veneția, iar noi am insistat ca ea să fie adoptată în corespundere cu toate recomandările Comisiei de la Veneția. Ea se încadrează și în strategia de reformă a sectorului Justiției. Noi știm că pentru implementarea acestei legi, adoptarea căreia o așteptăm de multă vreme, e nevoie de câteva lucruri: modificări la Constituție, precum și adaptarea legislației secundare care însoțește legea. Acum acestea ar trebui să fie adoptate în mod prioritar", a subliniat Pirkka Tapiola în cadrul unui interviu acordat recent portalului Anticoruptie.md

Anticoruptie.md
17/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii