Legea în baza căreia va fi reorganizat sistemul judecătoresc, adoptată în lectură finală. Ce urmează 

Anticoruptie.md
21/04/2016
Foto simbol. Sursa: Adevarul.ro

Parlamentul a adoptat joi, 21 aprilie, legea în baza căreia urmează să fie reorganizat sistemul instanțelor judecătorești. Astfel, de la 44, câte sunt în prezent, în anul 2027 vor rămâne doar 15 judecătorii.

Potrivit noilor prevederi, tot până în 2027, va fi creată, prin fuzionarea judecătoriilor de sector, Judecătoria Chișinău. În schimb, vor dispărea Judecătoria Militară și Judecătoria Comercială de Circumscripție. Pentru optimizarea hărții judecătorești vor fi necesare circa 1,2 miliarde de lei. 

"Este o reformă necesară și mult așteptată. Optimizarea va crea condiții pentru creșterea calității actului de justiție și eficienței cheltuirii banilor publici. Desigur că acestea vor putea fi atinse doar dacă legea va fi implementată cu bună credință și de oameni integri", a comentat Nadejda Hriptievschi de la Centrul de Resurse Juridice (CRJM).

Experta a atras atenția că legea conține deja o problemă. Potrivit noilor prevederi, mandatul tuturor președinților și vicepreședinților de instanțe vor fi încetate la 1 ianuarie 2017. CRJM a propus anterior ca mandatele președinților și vicepreședinților să fie încetate doar în cazul judecătoriilor care vor dispărea în urma optimizării. În caz contrar, argumentau experții, independența sistemului judecătoresc ar putea fi pusă în pericol.

"Până la 1 ianuarie 2017, CSM urmează să analizeze sarcina de muncă și să ia o serie de decizii ce țin de numărul judecătorilor per instanță, repartizarea și transferul în cazurile necesare. Nu este rezonabil de a încărca CSM-ul și cu sarcina de a organiza concursuri pentru președinți și vicepreședinți tocmai pentru 15 instanțe. Încărcarea CSM-ului cu sarcini adiționale nejustificate va afecta calitatea concursurilor organizate și nu va contribui la o implementare bună a reformei propuse", subliniau, între altele, reprezentanții CRJM.

Anterior, mai mulți magistrați au criticat proiectul. De exemplu, Oleg Melniciuc, președintele Judecătoriei sectorului Râșcani al Capitalei, a menționat că optimizarea hărții judecătorești va fi un eșec total. „Înțelegem că se încearcă anumite economii, dar eu vă asigur că vor fi costuri mai mari și o incomoditate enormă a justițiabililor. Justiția nu trebuie să fie ieftină, ci echitabilă”, a punctat magistratul în cadrul Adunării generale a judecătorilor de la 11 martie.

 

Anticoruptie.md
21/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii