Legea sistemului electoral mixt, publicată în Monitorul Oficial. Prima reacţie a lui Vlad Plahotniuc

Anticoruptie.md
21/07/2017
Parlamentul Republicii Moldova. Foto: Serviciul de presă al Parlamentului Republicii Moldova

Legea privind sistemul electoral mixt a fost publicată în Monitorul Oficial, la foarte scurt timp după ce a fost votată de 74 de deputaţi şi promulgată de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. 

Proiectul de lege a fost votat în Parlament fără dezbateri și întrebări, timp de aproape cinci minute. Opoziția a părăsit sala de ședințe înainte de procedura de vot. Votarea noii legi avea loc în timp ce, în fața clădirii Legislativului, câteva mii de persoane protestau împotriva acestui proiect. Alţii, în schimb, au participat la un miting în susținerea sistemului de vot mixt. Aici, oamenii ar fi fost aduşi în mod organizat la eveniment. 

Peste doar câteva ore, Igor Dodon a promulgat legea. Decizia șefului statului a luat prin surprindere opoziția, care anterior a anunțat că va ieși la protest, pentru a împiedica promulgarea actului de către președinte.

„Cetățenii își pot alege acum direct deputații! Un drept care li s-a promis timp de mulți ani, de aproape toate partidele politice. Un drept care li se cuvine și pentru care au votat de atâtea ori partide, care apoi i-au amăgit și nu au mai schimbat sistemul electoral. Alegerea directă a deputaților este victoria cetățenilor, nu a partidelor sau a politicienilor”, potrivit unei postări apărute la scurt timp pe pagina oficială de Facebook a lui Vlad Plahotniuc.

Partidul Popular European (PPE) a denunțat însă schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova. Joseph Daul, președintele PPE, a declarat că „74 de membri ai Parlamentului au ales să consolideze autocrația Partidului Democrat și a socialiștilor, în frunte cu liderul Plahotniuc, în loc să apere interesele poporului”. Totodată, PPE a solicitat Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-Moldova. 

La mijlocul lunii iunie, în urma consultărilor din cadrul ședinței plenare a Comisiei de la Veneţia, experții în probleme constituționale ale Consiliului Europei au adoptat opinii care au evaluat critic proiectul de lege privind introducerea unui sistem electoral mixt în Republica Moldova pentru alegerea Parlamentului, dar și o propunere de extindere a puterilor prezidențiale.

Anticoruptie.md
21/07/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii