Libertatea presei în Rusia: Jurnalistă BBC, expulzată pentru critici aduse Kremlinului

Olga Stăvilă
11/10/2021

Sarah Rainsford, corespondentă BBC la Moscova, a fost expulzată după o experienţă de 20 de ani în Federaţia Rusă. Jurnalista a fost declarată de autorităţile ruse drept “ameninţare la securitatea statului”. Decizia a fost luată în contextul când criticii Kremlinului sunt etichetați tot mai des de către autorităţile ruse ca „agenți” ostili ai Occidentului.

Autorităţile din Rusia au refuzat mai întâi să reînnoiască viza corespondentului BBC Sarah Rainsford, iar jurnalista a numit decizia Ministerului de Externe „devastatoare” și „șocantă”. ,,Acum am fost izgonită pe viață și declarată „amenințare la adresa securității”, a anuțat jurnalista, pe o rețea de socializare.

În apărarea jurnalistei a venit directorul programului Comitetul de Protecție a Jurnaliștilor, de la New York, Carlos Martínez, care a afirmat: „Autoritățile ruse nu ar trebui să folosească jurnaliștii ca pioni în relațiile lor cu alte țări și ar trebui să se asigure că vizele și acreditările de presă pentru corespondenții străini nu sunt utilizate ca instrumente politice”.

Și directorul general al BBC, Tim Davie, a numit refuzarea prelungirii vizei pentru Rainsford drept „un atac direct asupra libertății presei” și a cerut autorităților ruse să-şi revadă decizia.


 

Olga Stăvilă
11/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii