Libertatea presei în Rusia: Jurnalistă BBC, expulzată pentru critici aduse Kremlinului

Olga Stăvilă
11/10/2021

Sarah Rainsford, corespondentă BBC la Moscova, a fost expulzată după o experienţă de 20 de ani în Federaţia Rusă. Jurnalista a fost declarată de autorităţile ruse drept “ameninţare la securitatea statului”. Decizia a fost luată în contextul când criticii Kremlinului sunt etichetați tot mai des de către autorităţile ruse ca „agenți” ostili ai Occidentului.

Autorităţile din Rusia au refuzat mai întâi să reînnoiască viza corespondentului BBC Sarah Rainsford, iar jurnalista a numit decizia Ministerului de Externe „devastatoare” și „șocantă”. ,,Acum am fost izgonită pe viață și declarată „amenințare la adresa securității”, a anuțat jurnalista, pe o rețea de socializare.

În apărarea jurnalistei a venit directorul programului Comitetul de Protecție a Jurnaliștilor, de la New York, Carlos Martínez, care a afirmat: „Autoritățile ruse nu ar trebui să folosească jurnaliștii ca pioni în relațiile lor cu alte țări și ar trebui să se asigure că vizele și acreditările de presă pentru corespondenții străini nu sunt utilizate ca instrumente politice”.

Și directorul general al BBC, Tim Davie, a numit refuzarea prelungirii vizei pentru Rainsford drept „un atac direct asupra libertății presei” și a cerut autorităților ruse să-şi revadă decizia.


 

Olga Stăvilă
11/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii