Licitație de peste 500 de mil. de lei la Agenția Servicii Publice, organizată pe repede înainte

Ilie Gulca
12/05/2021

Agenția Servicii Publice intenționează să achiziționeze blanchete cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate, în valoare de peste 525 milioane de lei, în condițiile în care are în rezervă aproape jumătate de milion, care îi ajung pentru un an. Despre acest fapt a anunțat deputatul PAS, Radu Marian, denunțând riscul unei licitații frauduloase comise în perioada pandemică și a unui guvern interimar.   

„Pe 29 aprilie, a fost inițiată procedura de achiziție pentru aproximativ 3 milioane de blanchete cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, premise de conducere și certificate de înmatriculare cu o valoare estimativă de peste 498 de milioane de lei fără TVA”, se menționează într-un demersul al parlamentarului.

În opinia acestuia, achiziția trezește semne de întrebare cu privire la legalitatea și necesitatea unei asemenea cantități de bunuri.

„Scopul acestor achiziții nu este clar în condițiile în care, conform unor informații pe care le dețin, în depozitul Agenției Servicii Publice există o rezervă de 400.000 de blanchete, ceea ce este suficient pentru activitatea instituției timp de aproximativ un an.”

În ce privește documentația de atribuire, parlamentarul susține că prezintă elemente care ar putea să prejudicieze concurența în cadrul licitației.

„Achiziția este formată dint-un singur lor, deși valoarea acesteia este foarte mare. Totodată, achiziția este una complexă și se solicită bunuri diferite după proprietăți. Astfel, ar trebui împărțită în loturi. Agenția Servicii Publice nu argumentează decizia de a nu împărți loturile.”

În același timp, această licitație, în opinia deputatului, contravine prevederilor Legii despre organizarea licitațiilor, și anume asigurarea concurenței și combaterea practicilor anticoncurențiale.

„Prin anunțarea unui lot se limitează posibilitatea mai multor operatori economici să participe la licitație. Procedura de achiziție pare să fie accelerate înainte de alegerile parlamentare anticipate astfel ca aceasta să fie finalizată înainte de învestirea unui nou guvern.”

Agenților economici li s-a dat un termen foarte scurt să participe, adaugă el, anunțul de intenție fiind publicat pe 29 aprilie.         

Ilie Gulca
12/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii