Departamentul de Stat al SUA a constatat că Guvernul Moldovei nu îndeplinește pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, dar depune eforturi semnificative în acest sens.
„Autoritățile au investigat mai puține cazuri de trafic și au urmărit în mod semnificativ mai puțini traficanți. Lipsa de personal în rândul poliției și al procurorilor a subminat eforturile de a investiga și a urmări în mod proactiv traficanții”, se menționează în raportul anual privind traficul de persoane publicat de Departamentul de Stat SUA.
„Corupția în forțele de ordine și în sistemul judiciar a persistat, împiedicând urmărirea penală și influențând rezultatele cazurilor, inclusiv cele împotriva oficialilor complici. La fel ca în anii precedenți, un număr limitat de victime identificate (22%) au primit asistență finanțată de stat.”
În cele din urmă, în timp ce adăposturile guvernamentale ofereau în mod obișnuit servicii de sănătate victimelor traficului, indiferent de naționalitate, semnalează autorii raportului, victimele traficului străine nu erau supuse asigurării obligatorii de sănătate, potențial lăsându-le fără asistență medicală și servicii dincolo de îngrijirea de urgență.
În același timp, autorii raportului arată că autoritățile moldovenești au reușit să condamne semnificativ mai mulți traficanți și au identificat mai multe victime. În plus, Guvernul a adoptat un nou program de patru ani pentru combaterea și prevenirea traficului de ființe umane, cu un accent deosebit pe populațiile vulnerabile și obiective specifice care includ formare, activități de conștientizare și modificarea legislației antitrafic.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a angajat și instruit 20 de noi inspectori pentru a efectua inspecții la locul de muncă pentru traficul de muncă. Mai mult, Guvernul a lansat un serviciu regional integrat pentru femeile victime ale violenței sexuale, inclusiv trafic, oferind servicii specializate de asistență, cum ar fi examinări medicale, asistență juridică și consiliere psihologică.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii