Lipsă de transparență la organizarea concursului pentru funcția de director al Spitalului Clinic Republican

Anticoruptie.md
07/07/2020

Concursul pentru funcția de director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este organizat fără să fie asigurată transparența. Ministerul Sănătății nu a asigurat înscrierea video a etapei interviului, iar accesul la unele acte interne ar fi fost limitat. Despre asta a semnalat un grup de angajați ai instituției pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md.

Concursul pentru funcția de director al IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a fost anunțat la 1 iunie 2020 de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Acesta este organizat în mai multe etape. Mai întâi are loc evaluarea dosarelor depuse în termen, după care urmează testarea la Școala de Management în Sănătate Publică. După evaluarea competențelor profesionale, la etapa următoare au fost admiși Aurel Bodiu, vicedirectorul Spitalului Republican, și Andrei Uncuța, actualul șef interimar al instituției.

„În urma testării, un candidat, vicedirector al Spitalului, a obținut punctajul de 90% din 100 posibile, iar alt candidat, actualul director interimar, desemnat politic recent, a obținut 75,57%. Condiția de trecere la următoarea etapă este de 50+0,01%. În așa mod ambii au trecut la următoarea etapă”, se arată în sesizarea depusă de un grup de angajați pe Harta Corupției. 

Marți urmează să aibă loc evaluarea Proiectului managerial pentru următorii cinci ani, urmată de interviul cu candidații. Potrivit angajaților SCR, atât evaluarea proiectelor, cât și interviul sunt publice, dar nu se fac înscrieri audio/video centralizat de către Minister, întrucât nu ar exista echipamentele necesare. 

Angajații Spitalului Republican se arată îngrijorați că a fost limitat accesul la unele acte interne, invocându-se faptul că aceste acte sunt necesare comisiilor de lucru. „E posibil să nu fi fost făcut intenționat, dar în același timp, aceste acte nu se regăsesc pe site-ul Spitalului, cu toate că ar trebui să fie publice. Rezultatul testului de la Școala de Management de 90% este un record din toate timpurile de testare a Școlii, precedentul fiind de 80%. În plus, diferența de 15% este cea mai mare înregistrată vreodată pentru candidații care au ieșit la final. Cu toate că, Comisia poate interpreta rezultatele testării ca unele doar permisive, din experiența anilor trecuți, toți care au ieșit câștigători la test au luat și funcția de manager. Adică testul ăsta ceva înseamnă. În prezent factorul politic intervine în activitatea Comisiei. Cerem ca și procesul de evaluare a candidaților să fie deschis, transparent și echidistant. Instituțiile de stat nu au nici un motiv să ascundă precedura de evaluare și desemnare a câștigătorului”, se mai arată în sesizarea angajaților SCR.

Anticoruptie.md
07/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii