Liste // Cine sunt cei 44 viitori judecători și procurori admiși la Institutul Național al Justiției. Mihai Poalelungi: „Aveți de pe acum grijă de integritatea dumneavoastră”

Anticoruptie.md
17/10/2017
Fotografie de la lansarea cursului. Foto: INJ

Institutul Național al Justiției (INJ) a lansat un nou curs de formare iniţială a candidaților la funcții de judecător și de procuror, care își vor face studiile timp de 18 luni. Recent INJ a anunțat numele celor 44 de audienți: 19 viitori procurori și 25 de judecători. Cursul a fost lansat luni, 16 octombrie. 

„Vă rog să aveți de pe acum grijă de integritatea dumneavoastră. Odată ce ați trecut pragul acestei instituții, sunteți în situația în care veți avea anumite restricții în viață. V-ați asumat această răspundere, asumați-vă și restricțiile care sunt impuse profesiei de judecător sau de procuror”, i-a îndemnat Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ).

La lansarea cursului, audienţii au ascultat şi discursul judecătoarei CSJ Mariana Pitic, preşedinta Consiliului INJ, care a ajuns în vizorul presei după ce a arătat în declaraţia de avere că a cumpărat un automobil de model Porsche cu 11.000 de lei. Concursul prin care a ajns magistrată la Curte a stârnit mai multe controverse, având mai puţină experienţă în comparaţie cu contracandidaţii ei. 

Potrivit reprezentanţilor INJ, actuala admitere s-a deosebit de celelalte și prin faptul că, potrivit noilor prevederi ale Regulamentului de organizare și desfășurare a concursului de admitere pentru formarea inițială a candidaților la funcții de judecător și de procuror, concurenții care au obținut note mai mici de „8”, nu au avut dreptul să fie înmatriculați. Astfel, deși Consiliul Superior al Procurorilor a solicitat 20 de locuri pentru candidații la funcția de procuror, au fost admise doar 19 persoane. 

Prima promoție a absolvit în anul 2009. Până în prezent, nouă promoţii au au absolvit Institutul Național al Justiției: 117 de candidaţi pentru funcţia de judecător și 197 pentru funcţia de procuror.

La admiterea din acest an au participat 124 de concurenți, dintre care 67 de persoane s-au înscris în cursa pentru studii la funcția de judecător, iar 57 - pentru studii la funcția de procuror. În actuala sesiune de admitere la INJ, concurenții au susținut testul psihologic eliminatoriu, testul de specialitate (testul-grilă) și proba orală. 

Anterior, presa a relatat despre faptul că mulţi dintre candidaţii la funcţiile de judecător sunt copii ai magistraţilor. Anticoruptie.md a relatat despre cazul lui Corneliu Crețu și Petru Harmaniuc, fiii foștilor judecători Gheorghe Crețu și Valeriu Harmaniuc care s-au înscris în cursa pentru funcția de magistrat, dar Consiliul Superior al Magistraturii nu i-a acceptat. Într-un final, Petru Harmaniuc a fost acceptat în sistem, la Judecătoria Chişinău. 

Lista celor 44 de audienţi

Anticoruptie.md
17/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii