Litigiul dintre BEMOL și Danube Logistics // BERD luptă împotriva instituirii administrării silite a activelor Danube Logistics SRL ​

Ilie Gulca
03/03/2021
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat, miercuri, că intenționează să lupte împotriva deciziei de instituire a administrării silite a activelor Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Această declarație a BERD apare în contextul deciziei executorului judecătoresc Roman Talmaci, luată la solicitarea Bemol SRL, sub pretextul perceperii datoriilor de la unul dintre beneficiarii companiei, precizează Danube Logistics SRL. 

„BERD este în prezent cel mai mare creditor al Danube Logistics SRL, precum și principalul beneficiar economic al participației Danube Logistics Holding BV la Danube Logistics SRL”, informează instituția bancară internațională într-un comunicat.

De asemenea, BERD consideră că numirea unui administrator extern de către executorul judecătoresc constituie o imixtiune în funcționarea companiei, având un impact negativ direct asupra capacității sale de a continua operațiunile și de a-și rambursa datoriile, și este în conflict cu interesele legitime ale BERD ca deținător a garanțiilor asupra participațiunilor din capitalul Danube Logistics SRL și ca beneficiar economic al acestora.

Totodată, banca subliniază că s-a alăturat procedurilor în mai multe dosare judiciare axate pe capacitatea Danube Logistics SRL de a efectua plăți către compania-mamă, de a distribui dividende către compania-mamă și / sau de a vinde participațiunile sale.

„Niciunul dintre aceste cazuri nu se bazează pe pretenții împotriva Danube Logistics SRL sau capacitatea companiei de a gestiona afacerile sale de zi cu zi, ci ține de o pretenție personală a Bemol Retail SRL, o terță parte, către fostul director general al Bemol.”

BERD a intervenit în litigiul dintre BEMOL și Danube Logistics în septembrie 2019, când același executor judecătoresc, Roman Talmaci, a remis o somaţie la adresa Danube Logistics SRL să nu plătească bani către Thomas Moser şi Danube Logistics HoldingBV, „până la primirea unor noi indicaţii”.

Această solicitare se bazează pe decizia unei instanțe judecătorești care l-a obligat pe Thomas Moser, fost manager la Danune Logistics SRL în 2012–2019, să plătească față de BEMOL despăgubiri în valoare de 177,4 milioane de  lei. Curtea Supremă de Justiție a respins, pe 3 februarie, recursurile BERD, Danube Logistic SRL, Danube Logistics Holding BV privind casarea unei deciziei respective.

Directorul general actual al Danube Logistics, Mathias von Tucher, numit în martie 2019, a declarat că firma va contesta în instanță „acțiunile scandaloase” ale executorului judecătoresc, care pot să fie calificate drept „preluare ilegală voalată a unuia dintre cele mai importante proiecte de investiții străine directe în Moldova”.

Procedurile moldovenești, care stau la baza acțiunilor executorului judecătoresc Roman Talmaci, nu au nimic în comun cu Danume Logistics și Danube Logistics Holding BV și constituie obiectului unei acțiuni legale examinată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Aceste două societăți cu răspundere limitată nu dețin activele debitorului Bemol și nu poartă răspundere pentru datoriile lui individuale.

În toată această afacere un mare perdant este statul Republica Moldova. Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova a reușit să publice în premieră Acordul de Investiții cu privire la Portul Internațional Liber Giurgiulești abia în 2018, la 14 ani de la semnare.

Reporterii au demonstrat că, deși investitorii – Bemol Retail SRL, Danube Logistic SRL, Bemol Refinery SRL – au beneficiat de facilități enorme, nu și-au respectat obligațiile prevăzute acordul menționat mai sus. Cel care susține că și-a îndeplinit obligațiile este Danube Logistics SRL. 

Ilie Gulca
03/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii