LIVE, FOTO // Proteste de amploare la Chișinău. Mii de oameni cer anticipate

Anticoruptie.md
24/01/2016
Foto: Veaceslav Aftene pentru Anticoruptie.md

Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale ca să-şi exprime din nou nemulţumirea faţă de felul în care a fost învestit Guvernul în frunte cu democratul Pavel Filip şi să ceară alegeri anticipate. Protestul este organizat de exponenţii Platformei “Demnitate şi Adevăr”, ai Partidului Nostru şi ai Partidului Socialiştilor care, de altfel, au îndemnat susţinătorii să iasă la miting fără însemnele formațiunilor. De cealaltă parte, mitingul de susţinere a guvernării şi actualei clase politice, anunţat tot pentru duminică dimineață, a fost anulat. Reprezentanții Asociaţiei Garlem, prezentată drept organizatoarea evenimetului, au anunțat că vor să evite "orice risc de infiltrare a provocatorilor și de producere a violențelor". Sâmbătă, într-o conferință de presă, șefii Ministerului Afacerilor Interne au declarat că au mobilizat toate subdiviziunile pentru a asigura ordinea în centrul Capitalei. 

Sursa video: Privesc.eu

(UPDATE 20.40) Maia Sandu scrie pe Facebook despre protestele de duminică: "Protestul de astăzi nu este împotriva unui guvern pro-european. Este un protest față de capturarea statului, corupție, justiție selectivă și restricționarea accesului la o presă liberă. Acest protest ține de neadmiterea instalării unui regim pe deplin dictatorial. Oamenii din Moldova țin la democratie și vor lupta de dragul ei." 

Protestul de astăzi nu este împotriva unui guvern pro-european. Este un protest față de capturarea statului, corupție,...

Posted by Maia Sandu on 24 Ianuarie 2016

 

(UPDATE 18.30) Protestul a fost declarat încheiat, dar nu înainte ca cei trei lideri să amintească despre ultimatumul dat autorităților. 

(UPDATE 16.50) După ce au blocat căile de acces spre Capitală pentru circa o oră, Andrei Năstase și Igor Dodon au declarat că această măsură a fost doar un avertisment pentru guvernanţi şi că le oferă termen limită până joi pentru a da curs revendicărilor. "Dacă în termen de trei zile autoritățile nu vor da curs solicitărilor noastre, noi vom recurge la blocarea altor trasee. Nu vom ceda", a spus Igor Dodon. "Este ultimul averitisment faţă de guvernanţi, dacă până joi nu îndeplinesc cerinţele rezoluţiei adoptate astăzi, vom recurge la alte măsuri de nesupunere civică”, a declarat și Andrei Năstase. 

(UPDATE 15.20) Protestatarii intenţionează să blocheze intrările principale din Chişinău. Cea mai mare coloană de manifestanţi se îndreaptă spre strada Calea Ieşilor din sectorul Buiucani al Capitalei, la ieşirea spre localitatea Străşeni. Potrivit liderului PSRM Igor Dodon, accesul va fi blocat timp de circa o oră. 

Mulţimea la intersecţia străzilor Ion Creangă şi Calea Ieşilor FOTO: Veaceslav Aftene

 

Mulţimea la intersecţia străzilor Ion Creangă şi Calea Ieşilor FOTO: Veaceslav Aftene

 

(UPDATE 14.50) Petru Scalețchi publică pe rețeaua de socializare Facebook o fotografie cu Maia Sandu, fosta ministră a Educației care a inițiat proiectul politic Partidul Acțiune și Solidaritate, la proteste. Ea este însoțită de Igor Grosu, fost viceministru la Educație.

Ajuns acasa acum ceva timp si direct in piata!Concluzia e una... Am fost . Am vazut tot ce este in piata. Cel mai tare...

Posted by Petru Scaletchi on 24 Ianuarie 2016

 

(UPDATE 14.45) Ministerului Afacerilor Interne: "La măsura de protest, conform calculelor speciale efectuate, la moment s-au înregistrat aproximativ 16 mii persoane care s-au aflat stabil în Piața Marii Adunări Naționale și 20 mii în flux". Mai devreme, reprezentanții instituției au anunțat că până la 13.30 nu au fost înregistrate incidente majore.

 

Ministerul Afacerilor Interne informează!Ministerul Afacerilor Interne informează că, astăzi, 24 ianuarie 2016, până...

Posted by Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova on 24 Ianuarie 2016

 

(UPDATE 14.30) După adoptarea rezoluției, participanții au pornit în marș spre Centrul Național Anticorupție și Curtea Constituțională. 

(UPDATE 14.20) Participanții la proteste au adoptat o rezoluție prin care cer alegeri anticipate nu mai târziu de aprilie 2016. 

Cerem în mod imperios demisia conducerii ilegitime şi scoaterea din captivitate a instituţiilor abilitate cu asigurarea efectuării unor alegeri libere: Comisia Electorală Centrală, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, instituţia publică Teleradio Moldova, Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Banca Naţională, Curtea Supremă de Justiţie, precum şi dizolvarea Parlamentului şi anunţarea datei alegerilor anticipate nu mai târziu de aprilie 2016;

Cerem crearea premiselor legale pentru alegerea şefului statului de către întregul popor. În vederea asigurării implementării revendicărilor se constituie Consiliul Salvării Naţionale, cu posibilitatea cooptării unor personalităţi integre;

Cerem încetarea persecutări a celor care se opun fărădelegilor oligarhice prin susţinerea presei independente, a societăţii civile sau prin proteste paşnice, precum şi eliberarea imediată a deţinuţilor politici, inclusiv a grupului Petrenco;

Cerem înregistrarea în regim de urgenţă a Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, care este exponent al voinţei populare, exprimate la Marea Adunare Naţională din 6 septembrie 2015;

Cerem demisia imediată a ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, ca reprezentant al oligarhiei criminale, dar şi a şefului IGP, Gheorghe Cavcaliuc, pentru brutalitatea cu care a atacat protestatarii paşnici în timpul învestirii pe furiş a guvernului ilegitim Filip-Plahotniuc şi pentru ofensa inadmisibilă adusă poporului Moldovei, căruia i se atribuit calificativul de gloată.

Sursa: Jurnal.md

(UPDATE 14.15) Igor Dodon, lider PSRM: "Avem ideologii diferite, dar avem un scop comun: să-i dam jos pe acești oligarhi și să declanșăm alegeri anticipate". 

(UPDATE 13.30) Oamenii continuă să se adune în faţa clădirii Guvernului. “Este un lucru măreţ şi apreciat de toată lumea, de partenerii noştri de dezvoltare, de fraţii noştri de peste Prut. Fac un apel către cei care pretind că ne reprezintă în funcţiile de stat: veniţi, aici, împreună, să declanşăm alegerile anticipate parlamentare, dar şi un scrutin de alegere directă a preşedintelui ţării de către întregul popor”, a declarat Andrei Năstase, lider al Platformei "Demnitate și Adevăr", de pe scena din PMAN.

(UPDATE 12.55) Ion Hadârcă, liderul Partidului Liberal Reformator: „Domnilor, sunt fericit că trăiesc aceste clipe. Vreau să trec cu demnitate prin acest oraş şi să spun cu mândrie că am fost la această Mare Adunare Naţională. (...) Mă reprezint aici pe mine însămi, ca să nu fie discuţii. Poporul este legitim, în drept să ceară demisia lor in corpore, să formeze un guvern provizoriu şi să aibă loc anticipate.”

(UPDATE 12.20) Anatol Țăranu, analist politic: „Nu e treaba comentatorilor politici să vorbească în Piaţă, dar azi nu poţi să stai acasă. Astăzi trebuie să fii cu oamenii. Ei au crezut că suntem idioţi. Au greşit. Uitați-vă ce se face aici. Cum poţi să neglijezi vrerea poporului? Asta pot face doar nişte mincinoşi, laşi care nu îşi recunosc propriul puteri. Ei se tem de noi.”

(UPDATE 12.00) Oazu Nantoi, membru PPEM: „Schim­ba­rea tre­buie să o rea­li­zăm noi. Prea des ne-am creat idoli, pen­tru ca pe urmă să le stri­găm "Iuda". Tre­buie să pre­gă­tim lus­tra­ția, să facem o listă de pro­cu­rori și jude­că­tori corupți, ca nicio per­soană coruptă să nu ajungă la guvern după ale­ge­rile anti­ci­pate. Tre­buie să pre­gă­tim o plat­formă pen­tru a pre­găti ale­ge­rile”.

(UPDATE 11.00) Ex-premierul Ion Sturza a îndemnat lumea, printr-o postare pe Facebook, să iasă la proteste: "Cum poți să guvernezi, fiind detestat de propriul popor, cum poți să te impui, fiind ilegitim?! Noi trebuie să-i scoatem la lumină! Prin protest, pașnic, dar protest! Să fim mâine în PMAN, alături de cei care ne reprezintă cel mai bine, Platforma Civică DA!"

 

Stimați prieteni,am epuizat argumentele să îi conving pe cei care au capturat Moldova să o întoarcă poporului…...

Posted by Sturza Ion on 23 Ianuarie 2016

 

Foto: Veaceslav Aftene pentru Anticoruptie.md

 

Foto: Veaceslav Aftene pentru Anticoruptie.md

 

Foto: Veaceslav Aftene pentru Anticoruptie.md

 

Foto: Veaceslav Aftene pentru Anticoruptie.md

 

Foto: Veaceslav Aftene pentru Anticoruptie.md

 

Foto: Veaceslav Aftene pentru Anticoruptie.md

 

Foto: Veaceslav Aftene pentru Anticoruptie.md

 

Fotografii de Denis Romanescu, Centrul de Investigaţii Jurnalistice:

 

Foto: Denis Romanescu

 

Foto: Denis Romanescu

 

Foto: Denis Romanescu

 

Foto: Denis Romanescu

 

Anticoruptie.md
24/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii