Live text // Alegeri locale noi la Chișinău, Bălți și în alte cinci localități din țară

Anticoruptie.md
20/05/2018
Foto: Expert forum (EFOR), care supraveghează alegerile locale noi în calitate de observatori

Cetățenii din municipiile Chișinău și Bălți, precum și cei din alte cinci localități din țară: comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, comuna Leușeni și satul Nemțeni din raionul Hâncești, comuna Pârlița din raionul Ungheni și comuna Volovița din raionul Soroca​ sunt chemați la urne pentru a-și alege primarul. În cursa pentru fotoliile de edil au fost înregistrați 30 de candidați. Echipa Anticoruptie.md vă invită să urmăriți un live text pentru a afla care sunt cele mai impotante evenimente și declarații ale zilei.

UPDATE 00.00. La Bălți alegerile au fost câștigate din primul tur de candidatul lui Renato Usatîi, Nicolai Grigorișin, care a acumulat 61,74% din voturile alegătorilor, în timp ce la Chișinău au ieșit în turul II Ion Ceban, candidatul PSRM, cu aproape 41% din voturi, și candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, cu 32,09% din voturi. La Jora de Mijloc Marina Tauber a câștigat alegerile din primul tur, acumulând 61% din voturi. 

UPDATE 22.00. Urmăriți live rezultatele preliminare ale alegerilor locale noi de la Chișinău. Sursa video: privesc.eu.

UPDATE 21.00. Secțiile de votare s-au închis. Potrivit informațiilor furnizate de CEC, până la ora 21.00, au reușit să voteze 225,6 mii de cetățeni din municipiul Chișinău, adică 35,53% din alegători. La Bălți s-au prezentat la urne 36,8 mii de persoane, ceea ce reprezintă 34,92% din populația cu drept de vot. În cadrul acestor alegeri s-a atestat una dintre cele mai slabe prezențe la urne din ultimii ani.

UPDATE 20.00. Asociația Promo-LEX a semnalat noi încălcări în procesul de votare, care au avut loc între orele 12.45 și 18.45. Potrivit observatorilor, a fost atestat un nou caz de obstrucționare a procesului de observare liberă în secția de votare, trei cazuri noi de sigilare nepotrivită a urnelor de vot, alte trei cazuri de agitație electorală în apropierea secției de votare, precum și alte două cazuri de transportare în mod organizat a alegătorilor, tot la Jora de Mijloc. De asemenea, Misiunea a semnalat șase cazuri noi de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în perimetrul de 50 de metri ai secției de votare. „Spre seară observăm că la sesizarea observatorilor din partea concurenților electorali la fața locului se deplasează deputați din Parlament, care încearcă să intre în secția de votare, să clarifice anumite lucruri, chiar dacă ei nu trebuie să voteze la acea secție”, a precizat Pavel Postică, director de program la Promo-LEX. El a mai adăugat că observatorii au constatat 27 de cazuri noi în care s-au atestat deficiențe în listele electorale, toate la Chișinău, precum și alte 13 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot.

UPDATE 19.00. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Ion Ciobanu, coordonator regional al Asociației Promo-LEX, a descris cum a decurs procesul de votare la Bălți și a evidențiat cele mai importante încălcări. „În municipiul Bălți sunt înregistrate sesizări la poliție și la organele electorale privind desfășurarea agitației electorale în ziua alegerilor din partea unor candidați la adresa contracandidaților. Respectiv, aceste sesizări sunt redirecționate după competență poliției care întocmește procese contravenționale. Aceste alegeri sunt pentru un an și, respectiv, mă gândeam că vor fi alegeri mult mai calme și candidații vor fi mult mai toleranți unul față de altul, dar, având în vedere că avem deja câteva zeci de încălcări, peste 40 de încălcări înregistrate la ora 15.30, totuși vedem că activismul uneori cu zel al contracandidaților, al alegătorilor, al activiștilor este foarte relevant și putem să-l comparăm cu alegerile pe un mandat de patru ani”, a spus Ion Ciobanu. Înterviul integral poate fi accesat aici.

UPDATE 18.00. Prezența la secțiile de votare continuă să fie scăzută și la această oră. Într-o postare pe o rețea de socializare, Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, care a venit în Moldova ca observator la alegerile locale noi, a remarcat că la secția de votare din Cricova lumea nu se îmbulzește să voteze. Până în acest moment, în Chișinău au votat 186,6% din alegători, ceea ce înseamnă 29,4%. La Bălți s-au prezentat la urnele de vot 30,48% din alegători.

UPDATE 16.20. Alegerile din Capitală pot fi validate. Până la ora 16.20 au votat 159,4 mii de persoane, adică 25,14% din alegători. Cele mai active au fost femeile, cu 54,86%, în timp ce 45,14% din cei care au votat sunt bărbați. Datele oficiale arată că cei mai activi alegători sunt din sectorul Râșcani - 26,91%, în timp ce în suburbii se înregistrează cea mai mică proporție de alegători care și-au exprimat opțiunea - 21,42%.

UPDATE 16.00. Alegerile din Bălți, Pârlița, Volovița, Leușeni, Nemțeni și Jora de Mijloc pot fi validate în toate localitățile respective la urne s-au prezentat peste o pătrime din cetățenii cu drept de vot.

UPDATE 15.45. Jurnalista Natalia Morari a scris pe pagina sa de pe o rețea de socializare că la o secție de votare din sectorul Ciocana al Capitalei au fost depistate mai multe persoane care fotografiau buletinul de vot. Potrivit ei, ar putea fi vorba despre remunerarea ulterioară a alegătorilor care fac dovada votării unui anumit candidat.

UPDATE 15.30. Observatorii Misiunii de Observare Promo-LEX a Alegerilor Locale Noi au constatat un caz de tentativă de recompensă materială oferită alegătorilor. Incidentul ar fi avut loc la o secție de votare de la Bălți. „Un alegător a intrat în secția de votare și a încercat să iasă cu buletinul de vot. După ce nu i s-a permis acest lucru, el s-a enervat, a lăsat buletinul de vot și a ieșit din secția de votare”, a spus directorul de program al Asociației Promo-LEX, Pavel Postică. Potrivit lui, ulterior, alegătorul în cauză a început să vorbească la telefon cu o persoană necunoscută, întrebând-o dacă va fi remunerat, chiar dacă nu a reușit să voteze. O altă încălcare ține de eliberarea unor legitimații de observator electorali unor reprezentanți ai unui partid politic care nu are candidat la funcția de primar al Chișinăului. „Aceste persoane se aflau în incinta secțiilor de votare. Legitimațiile au fost eliberate chiar astăzi, în lipsa unor ședințe ale organelor electorale. Am sesizat Comisia Electorală Centrală pe acest fapt. Am fost asigurați că toate aceste legitimații vor fi retrase”, a spus directorul de program al Asociației Promo-LEX, Pavel Postică. .

UPDATE 14.50. Până la această oră, peste 136,7 mii de locuitori ai municipiului Chișinău și-au exercitat dreptul la vot, ceea ce reprezintă 21,58% din numărul total al alegătorilor. Deocamdată, cei mai activi alegători sunt cetățenii cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani, în timp ce tinerii între 18 și 35 de ani s-au prezentat la urnele de vot în cel mai mic număr. Pentru ca alegerile din Capitală să fie validate, trebuie să-și exprime opțiunea 25% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. La Bălți au votat până la ora 14.50 23,5 mii de alegători, adică 22,34 % din numărul total de cetățeni cu drept de vot.

UPDATE 13.00. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), până la ora 13.00 în cele șapte localități din țară au votat 125.182 de alegători. La Chișinău au votat deocamdată 103.636 de alegători, adică 16,36% din totalul populației cu drept de vot, în timp ce la Bălți au votat 18.308 alegători, ceea ce înseamnă 17,4%. Cea mai înaltă rată de prezenţă la urne s-a înregistrat în raionul Orhei, la Jora de Mijloc, - 35,48 %. Cea mai scăzută rată de prezenţă la urne s-a înregistrat în municipiul Chișinău, sectorul Centru, secția de votare 1/143 - 7,77 %.

Urmăriți live prezența la vot în municipiul Bălți. Sursa video: privesc.eu:

Urmăriți live prezența la vot în Chișinău. Sursa video: privesc.eu:

UPDATE 10.00. În cursul dimineții, Misiunea de Observare Promo-LEX a Alegerilor Locale Noi a constatat mai multe încălcări, între care sigilarea neconformă a unor urne de vot, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau perimetrul de 50 de metri ai secției de votare, fotografierea buletinelor de vot. Potrivit Promo-LEX, s-a înregistrat un caz de acces restricționat sau obstrucționare a procesului de observare liberă în secția de votare, patru cazuri de prezență a materialelor de publicitate, afișelor, panourilor electorale în raza de 100 de metri de la secția de votare. În nouă cazuri observate de Misiune, urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale. Totodată, potrivit Promo-LEX, s-a înregistrat un caz de încetarea/suspendare nejustificată a votării într-o secție de votare de la Jora de Mijloc și un caz de transportare organizată a alegătorilor la o secție de votare din aceeași localitate. În șase cazuri s-au înregistrat deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat), iar în două cazuri - deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane). Potrivit lui Pavel Postică, director de program al Asociației, este vorba despre erori privind numărul sau seria buletinelor de identitate și înscrierea persoanelor străine la domiciliul mai multor alegători. Într-un caz de la o secție de votare din Capitală, un alegător a constatat că la domiciliul său sunt înregistrate încă 15 persoane. În alte cazuri este vorba despre prezența la domiciliile alegătorilor a câte două-trei persoane străine. 

În total, în cursa electorală s-au înscris 30 de candidați. Cei mai mulți candidați la funcția de primar au fost înregistrați în municipiile Chișinău și Bălți: 11, respectiv, opt candidați. Candidații la funcția de primar de Chișinău, în ordinea înscrierii în buletinul de vot, sunt:
1. Vasile Costiuc, Partidul Politic „Democrația Acasă”
2. Andrei Năstase, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”
3. Alexandr Roșco, Partidul Politic „Casa Noastră-Moldova”
4. Valeriu Munteanu, Partidul Liberal
5. Ion Ceban, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
6. Victor Strătilă, Partidul Verde Ecologist
7. Alexandra Can, Partidul National Liberal
8. Maxim Braila, Partidul Popular din Republica Moldova
9. Silvia Radu, candidat independent
10. Alexandru Mîțu, Partidul Ruso-Slavean din Moldova
11. Constantin Codreanu, Partidul Unității Naționale

Candidații la funcția de edil la Bălți sunt:
1. Arina Spătaru, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”
2. Alexandr Usatîi, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
3. Pavel Verejanu, Partidul Politic „Șor”
4. Nicolai Grigorișin, Partidul Politic „Partidul Nostru”
5. Sergiu Burlacu, Partidul Unității Naționale
6. Elena Grițco, candidat independent
7. Simion Guțu, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”
8. Oleg Topolnițki, Partidul Ruso-Slavean din Moldova

În comuna Leușeni din raionul Hâncești pentru funcția de primar luptă Ion Dragan, din partea Partidului Democrat, și Ion Bujeac, reprezentant PSRM. La Nemțeni, Hâncești, competiția se dă între Maria Ghițu - PDM - și Timofei Șindilă - PSRM. În comuna Volovița, raionul Soroca, concurează democratul Ghenadie Nitrean cu socialistul Alexandru Cerchez. La Pârlița, Ungheni, lupta pentru fotoliul de primar se dă între Stanislav Babuțac (PDM) și Galina Andriuța (Platforma Demnitate și Adevăr), în timp ce la Jora de Mijloc, raionul Orhei, în competiția pentru funcția de edil s-au înregistrat trei candidați - Lucia Terenti (PDM), Marina Tauber (Partidul Șor) și Serghei Morozan (PSRM).

Alegerile locale noi au fost organizate la Chișinău și la Bălți după demisiile primarilor Dorin Chirtoacă și Renato Usatîi în luna februarie. Primul a fost reţinut pe 25 mai 2017 de procurorii Anticorupţie şi CNA în dosarul parcărilor cu plată. Potrivit Serviciului de presă al CNA, Dorin Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului Municipal Chişinău. Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei de Nistor Grozavu, 26% din veniturile companiei reprezentau „mulţumire” pentru semnarea contractului de parteneriat public-privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria Capitalei, dintre care 13% îi reveneau primarului şi alte 13% şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie. Chirtoacă a fost suspendat din funcţia de primar al municipiului Chişinău în luna iulie 2017, iar în septembrie pe numele său a fost pornit un nou dosar penal în care este vizat proiectul „Prima casă”.

În cazul lui Renato Usatîi, magistraţii au eliberat un mandat de arestare pe numele său în 2016, la sfârşitul lunii octombrie. Judecătorii au emis şi o încheiere prin care Renato Usatîi, aflat atunci la Moscova, a fost anunţat în căutare internațională. Decizia a fost luată în urma unui demers al Procuraturii pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale, Renato Usatîi având statut de bănuit în tentativa de omorâre a bancherului rus Gherman Gorbunţov. 

Anticoruptie.md
20/05/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii