Live text // PD este gata de anticipate, iar Nicolae Timofti cere reconfirmarea semnăturilor din partea deputaților care au creat majoritatea parlamentară

Anticoruptie.md
14/01/2016
Proteste în centrul Capitalei // Foto: CIJM

Mii de persoane au ieșit la un protest în centrul Capitalei, organizat de Platforma civică "Demnitate și Adevăr" căreia i s-au alăturat și alte mișcări sau partide. Oamenii își exprimă dezacordul față de candidatura controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, propus miercuri, 13 ianuarie, de PD. Deși Nicolae Timofti a respins candidatura, majoritatea parlamentară a trimis o nouă solicitare la Președinție prin care insistă că Vlad Plahotniuc rămâne candidatul la șefia Executivului.  

(19.20) Traian Băsescu, fostul președinte al României, comentează pe Facebook evenimentele de la Chișinău: "La Chişinău, se dă o luptă titanică de care depinde viitorul ţării între Preşedintele Republicii, Nicolae Timofti, care spune "nu te desemnez premier", şi oligarhul Plahotniuc, care îi spune Preşedintelui Republicii "eu sunt premierul". Este esenţial ca Preşedintele Nicolae Timofti să îşi menţină poziţia oricât s-ar agita oligarhul Plahotniuc şi parlamentarii pe care i-a cumpărat şi îl susţin. În poziţia lui, Preşedintele Nicolae Timofti este susţinut de partea sănătoasă a societăţii, dar şi de democraţiile europene. Pentru credibilitatea şi viitorul Republicii Moldova, Preşedintele Republicii, Nicolae Timofti, este obligat să câştige confruntarea cu oligarhul Plahotniuc." 

(18.45)  Reprezentanții Partidului Democrat refuză solicitarea şefului statului de a reconfirma semnăturile majorității parlamentare. „La acest moment, nu există nici un temei juridic de a revedea decizia majorității luate, o decizie semnată și reconfirmată prin documente care au fost înaintate șefului statului. Mai mult, apreciem că solicitarea de reconfirmare a semnăturilor, pornind de la zvonul unor ezitări neconfirmate, ar putea să ne aducă la o situație absurdă similară cu o eventuală solicitare a Președintelui țării de a reconfimra și voturile deputaților, pentru alegerea sa, în 16 martie 2012”, susţine formaţiunea într-un comunicat de presă. 

(17:30) Expertul în Drept Constituţional Nicolae Osmochescu precizează că şeful statului ar putea numi un candidat la funcţia de premier şi în zilele următoare, pentru că un termen-limită nu este reglementat de lege. "Logica juridică a Constituţiei, conform art. 98, spune că «candidatul pentru funcţia de Prim-ministru va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului», dar acest termen nu este unul fix, deci nu este o problemă dacă cel desemnat va cere votul Parlamentului şi în zece zile sau 12. Respectiv, preşedintele poate numi o candidatură şi mâine sau poimâine", a declarat acesta pentru anticoruptie.md. 

(16:35) După ce mai mulţi deputaţi au anunţat pe parcursul zilei că îşi retrag semnăturile din declaraţia de constituire a majorităţii parlamentare, preşedintele Nicolae Timofti solicită deptaților reconfirmarea semnăturilor în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru. "Nicolae Timofti, solicită majorității parlamentare constituite recent dintr-un număr de 56 de deputați reconfirmarea pe parcursul zilei de astăzi, 14 ianuarie, până la ora 21.00, a semnăturilor acordate în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru, în vederea întrunirii condițiilor de formalizare a majorității parlamentare, potrivit Hotărârii Curții Constituționale de pe data de 29 decembrie 2015", se arată într-un comunicat emis de Preşedinţie. 

(16:30) Partidul Democrat anunţă, într-un comunicat de presă, că e gata de anticipate, în cazul în care şeful statului renunţă să-l desemneze pe Vlad Plahotniuc la funcţia de prim-ministru. “Având în vedere faptul că un segment relevant din populația Republicii Moldova își dorește schimbarea situației din țară prin alegeri anticipate, lucru care reiese din cercetările sociologice la nivel național, Partidul Democrat este gata să participe la un exercițiu politic de acest fel. Noi avem obligația să mergem în fața poporului și să lăsăm cetățenii să decidă direcția spre care doresc să se îndrepte mai departe Republica Moldova”, se arată în comunicat.

(15:10) Mai mulţi protestatari pornesc într-un marş cu automobilele până la reședința de la Condriţa, în semn de susţinere a preşedintelui Nicolae Timofti. Ceilalţi  au anunţat că pornesc în coloană până la reședința din strada Nicolae Iorga din Capitală.

(14.40) Și Nicolae Juravschi, deputat din grupul condus de Iurie Leancă, își va retrage semnătura de pe declarația de formare a majorității parlamentare în cazul în care PD nu va propune un alt candidat la funcția de prim-ministru. Declarația a fost făcută pentru portalul Unimedia

(14.10) Deputații liberal-democrați George Mocanu și Mihaela Spătari au emis o declarație de presă în care au anunțat că nu vor vota candidatul PD la funcția de premier: "(...) ultimele acțiuni de pe scena politică și insistența membrilor coaliției pe o singură candidatură destabilizează societatea. Politicienii nu pot acționa împotriva voinței oamenilor. În acest context, declarăm că NU vom vota actualul candidat la funcția de Prim-ministru. De asemenea, ținând cont de ultimele speculații și uneori acuzații total mincinoase declarăm că NU suntem șantajabili și NU avem alte angajamente care ne-ar influența deciziile." Și liberal-democratul Nae-Simion Pleșca a declarat că nu va vota pentru Vlad Plahotniuc. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Platformei "Demnitate și Adevăr" la protestele din centrul Capitalei. Aliona Goța, unul din cei șapte deputați liberal-democrați care a semnat pentru crearea majorității parlamentare, a anunțat prima că-și retragerea semnătura. 

(13.30) Parlamentul nu se convoacă astăzi în ședință plenară, potrivit unui comunicat de presă. "Cu referire la informațiile eronate, mediatizate intens, de către instituțiile mass-media cu privire la convocarea Parlamentului Republicii Moldova în ședință plenară, Direcția comunicare și relații publice precizează că, oficial, nu a fost și nu este prevăzută organizarea unei ședințe plenare astăzi", se arată în comunicatul de presă emis de Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

(13:10) Interpretul Cătălin Josan: "Niciun pas înapoi, la dreapta sau la stânga, ci doar înainte! Ştiu că oamenii ăştia sunt liberi, sunt mândri şi pot da afară orice bandit!" Între discursuri, mulţimea scandează "Eu am preşedinte!"

(13:00) Lilia Carasciuc, preşedinta Transparency International: “Preşedintele face o încercare să susţină democraţia din ţară şi să opună rezistenţă sistemului oligarhic”

Imagini făcute în jurul orei 13.00: 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

(12:30) Site-ul Today.md a publicat o scrisoare semnată de Vlad Plahotniuc și adresată preşedintelui Nicolae Timofti, în care susţine că, imediat ce va fi desemnat, este gata să semneze declaraţia de integritate. Scrisoarea a fost trimisă după ce miercuri, 13 ianuarie, şeful statului a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc propusă de PD la funcția de premier, invocând că acesta nu întrunește criteriile de integritate necesare.

(12:20) Deputatul liberal-democrat Tudor Deliu a anunţat în faţa protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale că cei șapte liberal-democrați care au semnat declarația de constituire a majorității parlamentare îşi vor retrage semnăturile dacă, până la ora 14.00, PDM nu-și schimbă candidatul la funcția de prim-ministru. „Cei șapte deputați din PLDM își vor retrage semnăturile de pe declarația de susținere a unui candidat PD la funcția de prim-ministru. Retreagerea acestor semnături va dezlega mâinile președintelui țării de a desemna un candidat pe care îl vreți dumneavoastră”, a declarat Deliu în fața mulțimii. 

Vezi VIDEO LIVE aici: 

Anticoruptie.md
14/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii