LIVE TEXT // Parlamentul dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu

Mariana Colun
12/11/2019

Deputații s-au întrunit marți în ședința plenară a Parlamentului pentru a dezbate moțiunea de cenzură depusă vineri de socialiști împotriva Guvernului Sandu. Se întâmplă după ce prim-ministra și-a asumat răspunderea în fața Legislativului pentru modificările la Legea Procuraturii, prin care lista scurtă de candidați la funcția de procuror general va fi propusă Consiliului Superior al Procurorilor de către premier.

UPDATE 12.52. Moțiunea de cenzură depusă vineri în Parlament de socialiști a fost susținută de 63 de deputați din fracțiunile PSRM și PD

UPDATE 12.43. Maia Sandu ține ultima luare de cuvânt: „Sunteți atât de lași încât nu puteți să spuneți pe față că votați contra Guvernului pentru că vă e frică de Justiție adevărată. Astăzi ați trădat fiecare cetățean care-și punea speranțele că în curând se va face dreptate și se va trăi mai bine. Prea mulți dintre voi au trădat acest popor, când l-ați susținut orbește pe Plahotniuc, când ați suspus justiția și instituțiile pentru a acoperi abuzurile, când ați închis ochii. Știu că printre voi sunt oameni cu care am colaborat bine, știu că nu sunteți de acord cu ce se întâmplă aici. Păcat că v-ați speriat de un Guvern. Vouă mă adresez: nu vă trage la fund? Voi preferați averile mari și mașinile scumpe în schimbul intereselor oamenilor”, a declarat Maia Sandu de la tribuna centrală.

UPDATE 12.30. Înainte ca moțiunea socialiștilor să fie supusă votului, președintele Parlamentului i-a oferit cuvântul premierului Maia Sandu, însă Octavian Țîcu a blocat tribuna principală a Parlamentului și a insistat să susțină un discurs.

UPDATE 12.07. Partidul Democrat va susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu. Într-un discurs ținut de la tribuna Parlamentului, deputatul PD, Pavel Filip, susține că „nu Guvernul va fi demis, ci Maia Sandu a decis să plece, prin acest lucru lansându-se în campania electorală pentru alegerile prezidențiale”. Discursul lui Filip, aici.

UPDATE 11.57. Deputații Partidului Șor nu vor vota moțiunea de cenzură contra Guvernului Maia Sandu. Declarația a fost făcută de parlamentarul Denis Ulanov.

UPDATE 11.48. Încep luările de cuvânt din partea fracțiunilor parlamentare înainte ca moțiunea de cenzură depusă de PSRM să fie supusă votului.

UPDATE 11.47. Runda întrebări-răspunsuri a luat sfârșit.

UPDATE 11.35. Întrebarea deputatului Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco: „În textul moțiunii de cenzură se folosesc expresii de genul, „reformă eșuată”, „încălcare grosolană” și acest lucru se spune în raport cu avizul Comisiei de la Veneția pe care aceasta l-a dat față de proiectul de modificare a legislației care ține de evaluarea externă a judecătorilor. Explicați-ne ce e cu acel aviz, este chiar așa de negativ?”

Ministra Justiției, Olesea Stamate: „Este un fals, scornit de cei care nu au avut alte pretexte de a critica activitatea Guvernului și a Ministerului Justiției. Orice jurist a citit vreodată opiniile Comisiei de la Veneția, emise în contextul altor țări, a altor reforme similare, va observa din start că, Comisia de la Veneția nu vine să laude guvernele, ci vine să puncteze acele momente, care îi par problematice, care pot fi îmbunătățite”. 

UPDATE 11.20. Întrebarea lui Oleg Lipschii, deputat PSRM: „De ce ignorați transportatorii care protestează în fața GuvernuluI? Ei nu au fost implicați în scheme”. Maia Sandu a răspuns: „Ei ne-au spus că au fost amenințați de Plahotniuc. Nu i-a lăsat să facă o solicitare de creștere a tarifelor. Acum oamenii se simt îndreptățiți să vorbească deschis. Noi le-am propus să analizăm metode ca să reducem costurile, cheltuielile lor, în așa fel încât să nu fie necesară majorarea tarifelor”.

UPDATE 11.00. Întrebarea democratului Dumitru Diacov: „Am impresia că toată chestia cu procurorul a fost un pretext pentru acest conflict și acest love story care a început acum câteva luni iată se termină. Din punctul meu de vedere totul era simplu de rezolvat dacă membrii coaliției se așezau la masa de discuții pentru a găsi un compromis. Noi, opoziția, nu avem nicio pretenție. Numiți-l pe cine doriți. Întrebarea mea este următoarea: odată cu depunerea moțiunii de cenzură, se fixează decesul coaliției sau terminarea dragostei între două grupuri politice. Cum vedeți mai departe activitatea Guvernului? Pentru că, dacă s-a terminat o dragoste, trebuie să înceapă alta. Dvs aveți 26 de mandate. Sunteți în stare să vă îndrăgostiți de altcineva ca să conduceți acest Guvern?”

Răspunsul Maiei Sandu: „Noi avem o singură dragoste și se numește dragostea de popor și nu o schimbăm pentru nimic. Acest love story s-a întâmplat pentru că a fost singura modalitate prin care am putut să schimbăm țara și inclusiv pe dvs de o urgie. Acum mai departe lucrurile pot să se întâmple bine dacă toată lumea vrea ca justiția să fie independentă, nu una răzbunătoare, când un partid politic o folosește împotriva altui partid politic ca să ia dividende sau ca să preia afaceri, ci una cu adevărat independentă”.

UPDATE 10.45. Deputații adresează întrebări premierului. Socialistul Vasile Bolea i-a adresat Maiei Sandu prima întrebare. „Nu ați consultat PSRM, nici blocul ACUM. Nici măcar miniștrii nu au cunoscut că urmați să vă angajați răspunderea. Nu credeți că e un derapaj democratic din partea dvs. personal?”, a întrebat Bolea.

Maia Sandu i-a răspuns: „Am auzit că ați încercat să ne filați. Nu avem nimic de ascuns, nu cheltuiți bani. Această lege, despre care spuneți că este neconstituțională, cum se face că Legea cu privire la Procuratură, modificată în septembrie, este constituțională?”, a răspuns Sandu.

UPDATE 10.35. „Noi, cei din Blocul ACUM, am promis tuturor cetățenilor dreptate. Noi nu ne temem de adevăr. În cinci luni în Parlament ați văzut cine suntem. Nu avem palate, nu avem proprietăți de milioane, nu avem automobile de lux. Noi ne-am angajat să le oferim oamenilor o justiție adevărată. Întrebarea mea către celelalte fracțiuni este, care este viziunea dvs asupra justiției. Justiția acaparată înseamnă protecție pentru hoți și nedreptate pentru oameni. Înseamnă procurori care atacă oponenții politici și criticii partidului la comandă. Justiția inventa dosare pe primari și deputați ca să-i convingă să adere la anumite partide și anula alegeri câștigate democratic. O astfel de injustiție a cunoscut poporul nostru prea multă vreme. Anume contra acestei nedreptăți instituționalizate a protestat Blocul ACUM și o scurtă perioadă a protestat PSRM. Justiția lui Plahotniuc a mai avut o practică eficientă, suspendarea președintelui Republicii Moldova pe cinci minute pentru a promova proiectele pe care acesta refuza să le promulge. Oamenii nu înțeleg de ce președintele Dodon a fost atât de tăcut în trecut și este atât de vorbăreț acum. Președintele Dodon în trei luni a criticat acest Guvern mai mult decât a criticat Guvernul PD în trei ani. De ce tăcea atunci când era suspendat pentru cinci minute, de ce nu se putea proteja de injustiția lui Plahotniuc nici pe sine, nici pe colegii săi socialiști?”, a rostit Maia Sandu de la tribuna Parlamentului.

UPDATE 10.25. „Vreți să opriți reforma justiției? Pentru asta v-au ales oamenii în Parlament? Zilele astea se întâmplă lucruri bizare. PD își retrage moțiunea, iar PSRM care a făcut coaliție cu ACUM, înregistrează o moțiune pentru a da jos acest Guvern”, a declarat Maia Sandu, de la tribuna centrală.

UPDATE 10.10. Premierul Maia Sandu are o oră pentru a prezenta raportul Guvernului pentru cele cinci luni de când a fost investit. 

UPDATE 10.03. La ședința de luni a Biroului permanent, decizia de convocare a ședinței plenare de marți a fost votată de șase membri. „A fost paritate, 6 la 6. A fost înaintată o cerere astăzi în acest sens. Este o noutate, dar trebuie să supun votului convocarea ședinței pentru ziua de astăzi. Chiar și acei care nu au votat susțin convocarea ședinței de astăzi”, a declarat președinta Parlamentului. Ședința Parlamentului a început. În aceste clipe în fața Parlamentului are loc un miting în susținerea Guvernului Sandu. 

Prim-ministra Maia Sandu a propus luni o soluție pentru ca Partidul Socialiștilor să-și retragă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, înaintată în ședința de vineri a Parlamentului. Astfel, potrivit ei, modificările la Legea Procuraturii, pentru care Executivul și-a asumat răspunderea, vor fi expediate pentru expertizare Comisiei de la Veneția. Prim-ministra a dat asigurări că nu va expedia Consiliului Superior al Procurorilor lista scurtă de candidați la funcția de procuror general până nu va primi avizul Comisiei. De partea cealaltă, socialiștii au insistat că singura soluție de depășire a crizei politice este ca Maia Sandu să-și retragă proiectul.

Amintim că deputații socialiști au depus vineri, în Parlament, moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu, după ce acesta și-a asumat răspunderea pentru promovarea unui proiect de lege privind modificarea Legii Procuraturii, care prevede o nouă procedură de numire a procurorului general. Deputații socialiști au acuzat Guvernul Sandu de faptul că ar încerca să controleze politic procuratura. Maia Sandu, la rândul său, a declarat că prin modificarea Legii Procraturii, prin care candidaturile la funcția de procuror general vor fi propuse  de către prim-ministru Consiliului Superior al Procurorilor, se înfăptuiește reforma justiției.  

Guvernul Sandu și-a asumat, miercuri, răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la Legea Procuraturii, după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a anulat rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general, care ar fi fost viciat. 

Mariana Colun
12/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii