LIVE TEXT // Protest împotriva schimbării sistemului de vot. Cetățenii acuză că sunt împiedicați să ajungă la miting

Anticoruptie.md
11/06/2017
captură privesc.eu

Mai mulți reprezentanți ai societății civile au anunțat pentru astăzi un amplu protest în fața Parlamentului, împotriva schimbării sistemului de vot. Protestului i s-au alăturat și reprezentanții opoziției – Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Nostru, Partidul Liberal Democrat. Tot astăzi, în Ialoveni, Cahul și Edineț vor avea loc manifestaţii în susținerea sistemului de vot mixt, organizate de reprezentanți ai societății civile locale.

De dimineață, mai mulți utilizatori ai rețelei de socializare Facebook, politicieni, dar și organizatori ai protestului din fața Parlamentului au semnalat mai multe cazuri de obstrucționare a venirii cetățenilor din afara Capitalei la protestul împotriva sistemului de vot mixt.

Astfel, proprietarii de autobuze și microbuze din Hâncești ar fi fost anunțați că sunt amenințați cu retragerea licenței de activitate dacă vor accepta să aducă protestatari la mitingul antiguvernamental. „Societatea Dovastrans din Cărpineni, care deţine microbuze, a fost obligată să renunţe la circulaţie pe parcursul zilei de astăzi. Proprietarii de microbuze din Hânceşti refuză să transporte oamenii la protestul de la Chişinău, deoarece au fost ameninţaţi că vor rămâne fără licenţă”, a anunțat reprezentantul PPDA, Vasile Năstase, pe pagina sa de Facebook.

În Criuleni, transportul public spre Chișinău a fost sistat până la ora 16.00, anunță localnicii.

Sursa video: privesc.eu

 

UPDATE 14.20 Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme Structurale, a dat citire rezoluției protestului de astăzi, un apel cu privire la neadmiterea schimbării sistemului electoral din Republica Moldova. „Nu există consens politic și social necesar pentru o reformă electorală fundamentală. Schimbarea are drept scop avantajarea PD, PSRM și a partidelor afiliate acestora”, se spune, printre altele, în demers. Rezoluția mai amintește de diminuarea participării diasporei, precum și excluderea alegătorilor din regiunea transnistreană în procesul electoral și cere îmbunătățirea sistemului electoral actual, cu organizarea „unor alegeri libere și corecte, în conformitate cu cele mai înalte standarde”.

Potrivit lui Gligor, demersul organizatorilor mitingului va fi expediat membrilor Comisiei de la Veneția, președinților Parlamentului European, Comisiei Europene și Consiliului Europei, precum și ambasadorilor UE și SUA la Chișinău.

UPDATE 13.35 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

UPDATE 13.00 Publika TV susţine că o echipă de filmare a fost agresată de persoane care se aflau la protestul din faţa Parlamentului.

Sursa video: Ștefan Grigoriță/Facebook

 

 

UPDATE 12.50 Între timp, la Ialoveni, Edineţ şi Cahul au loc mitinguri organizate în favoarea sistemului de vot mixt. La Ialoveni, în faţa cetăţenilor au ieşit cu discursuri deputatul democrat Sergiu Sârbu, ministra Culturii, Monica Babuc, dar şi alţii. „Cetăţenii vor să-şi aleagă deputaţii pe circumscripţii ca să-i responsabilizeze. Mergem treptat spre aceasta... mai întâi prin votul mixt”, a scris deputata PD Valentina Stratan pe pagina sa de Facebook, aflându-se şi ea la Ialoveni.

Pe de altă parte, jurnalistul Veaceslav Aftene scrie că la mitingul din Ialoveni au fost aduşi în mod organizat cetăţeni din alte raioane. „În Ialoveni, orașul şi raionul în care Maia Sandu a acumulat cele mai multe voturi pe țară, cum manipulezi opinia publică că susține votul uninominal? Aduci «susținătorii» din alte raioane: cu autobuze şi microbuze de la Rezina până la Ungheni şi Cahul e plin orașul Ialoveni acum”, scrie Veaceslav Aftene, care a numărat în jur de 100 de microbuze şi autobuze. 

Postarea lui Veaceslav Aftene

La Edineţ printre cei care au ieşit cu un discurs în faţa cetăţenilor a fost deputatul PD Oleg Sârbu. „Noi astăzi alegem schimbarea. După câte aţi observat schimbările în Republica Moldova deja au început. S-au făcut schimbări în Procuratură, în Justiţie, reforma pensiilor, administraţia publică locală. Aceste schimbări nu vor avea loc pe deplin dacă nu vor avea loc schimbări în sistemul electoral”, a declarat Oleg Sârbu. 

În faţa manifestanţilor urmează să cânte Natalia Gordienco şi Iurie Sadovnic. Anterior, ambii s-au pronunţat în favoarea votului uninominal. 

Deputatul Oleg Sârbu la Edineţ. Captură: Privesc.eu 
Evenimentul de la Edineţ. Captură: Privesc.eu

 

La Cahul cu discursuri în favoarea schimbării sistemului de vot au ieşit în faţa mulţimii deputata PD Elena Bacalu şi poetul Traian Vasilcău, care a luat Premiul Naţional, deşi a fost acuzat de plagiat. 

Evenimentul de la Cahul. Oamenii s-au încins în horă după ce în scenă au urcat interpretele Cornelia Ştefăneţ şi Adriana Ochişanu. Captură: Privesc.eu

 

UPDATE 12.35 Vlad Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a cerut guvernanților să retragă din Parlament proiectul de modificare a sistemului de vot, „un proiect prost”, potrivit lui: „Ultimul lucru care ne-a mai rămas, dreptul la vot, se dorește să ne fie luat prin acest proiect. Nu putem accepta acest lucru. Europenii au spus tranșant că Moldova poate să nu primească ajutorul de 100 de milioane de euro. Comisia de la Veneția a spus, încă în 2014, că acest proiect este prost. Practica României și Ucrainei a confirmat că astfel de sisteme duc la înrădăcinarea corupției. Cei care reprezintă puterea  insistă totuși să schimbe sistemul. De ce? Pentru a rămâne la guvernare. Nu putem admite acest lucru.”

UPDATE 12.23 În scuarul Parlamentului răsună imnul Republicii Moldova. Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT): „Ne-am adunat pentru un scop precis - apărarea drepturilor noastre la un proces electoral liber și corect. Cerința noastră de bază este retragerea proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt, o cerere legitimă și bazată pe bunul simț. (...) Protestăm nu doar pentru că suntem mințiți, ci și împotriva modalității în care au fost introduse pe agendă cele două proiecte de legi de schimbare a sistemului de vot, cu încălcarea procedurilor unui proces decizional transparent.”

UPDATE 12.15 „Hoții de la guvernare vor să schimbe regulile de joc. Jos Plahotniuc! Lumea nu se teme de hoți. Ei vor să ne fure ultimul drept rămas, dreptul la alegeri libere și democratice. Noi nu le vom permite. Nu vrem să trăim într-o dictatură asemănătoare celei din Coreea de Nord. Noi suntem poporul, iar cuvântul nostru va fi auzit. Aici și acum ne unim forțele ca să scăpăm de dictatură. Astăzi, aici, suntem o voce, indiferent de limba pe care o vorbim, opțiunile politice sau culturale”, a declarat de la tribună Sergiu Tofilat, reprezentat al societății civile și expert economic. El a accentuat că protestul este unul pașnic și a îndemnat protestatarii să nu se lase provocați. 

UPDATE 12.10 Două coloane de protestatari se apropie de Parlament, una din direcția monumentului domnitorului Ștefan cel Mare, iar alta dinspre sectorul Buiucani. „Noi nu cedăm!” și „Moldova”, scandează oamenii, înarmați cu drapelele Republicii Moldova și pancarte. În mulțime sunt prezenți și veterani ai Războiului de pe Nistru, cu banderole albe la braț.

Anticoruptie.md
11/06/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii