Live text // Turul II al alegerilor în Capitală: Andrei Năstase sau Ion Ceban

Anticoruptie.md
03/06/2018
Foto: colaj CIJM

Cetățenii municipiului Chișinău sunt chemați din nou la urne pentru a alege șeful Capitalei. Din cei 11 candidați câți figurau în buletinele de vot acum două săptămâni, în turul II au ieșit Andrei Năstase, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, și Ion Ceban, susținut de PSRM. La scrutinul din 20 mai, pentru Andrei Năstase au votat 71.493  (32,12%) de alegători, iar pentru Ion Ceban 91.212 (40,98%). Atunci la urne s-au prezentat peste 222 de mii de cetățeni. Echipa Anticoruptie.md vă invită să urmăriți un live text pentru a afla care sunt cele mai impotante evenimente și declarații ale zilei.

UPDATE 23.00. Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate a ieșit învingător din turul doi de scrutin pentru primăria Chișinăului. Pentru el și-au dat votul peste jumătate din numărul total de alegători.

UPDATE 21.50 Urmăriți live rezultatele preliminare ale turului II al alegerilor locale noi din Chișinău. Sursa video: privesc.eu:

UPDATE 21.06. Secțiile de votare s-au închis. Potrivit informațiilor furnizate de CEC, până la ora 21.00, au reușit să voteze 248.674 de cetățeni din municipiul Chișinău, adică 39,12% din alegători. Față de scrutinul de acum două săptămâni, de această dată s-au prezentat cu circa 23 de mii de alegători mai mulți.

UPDATE 19.30. În ultimele patru ore, observatorii Promo-LEX au constatat alte opt cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare. În linii mari, este vorba despre simpatizanți ai concurenților electorali, ai partidelor care au desemnat concurenți electorali. La fel, s-au atestat cinci cazuri de agitație electorală în imediata apropiere de secția de votare sau în perimetrul secțiilor de votare. S-au înregistrat cazuri când reprezentanții unui concurent electoral au făcut campanie din ușă în ușă îndemnând alegătorii să vină la alegeri dar și să voteze un anumit candidat electoral și distribuind chiar materiale publicitare. Observatorii au raportat și cinci cazuri de mobilizare a alegătorilor. Astfel, mai multe persoane, inclusiv simpatizanți ai partidelor politice au chemat alegătorii să vină la votare, indicând direct pentru cine să voteze.Totodată, au fost depistate cel puțin  12 cazuri noi de fotografiere a buletinelor de vot.  

Urmăriți live prezența la vot în Chișinău. Sursa video: privesc.eu:

UPDATE 18.00. Până la ora 18.00 au reușit să voteze 206.774 de persoane, adică 32,56% din alegătorii din municipiul Chișinău. Fiecare a doua persoană trecută de 56 de ani și-a exercitat dreptul la vot, în timp ce din persoanele cu vârsta cuprinsă în 18 și 25 de ani au votat doar 19,48%.

Foto: captură privesc.eu

UPDATE 15.00. Până la această oră au reușit să-și exercite dreptul la vot 154.634 de persoane, adică 24,37% din alegătorii din municipiul Chișinău. Ca și mai înainte, cele mai active sunt persoanele trecute de 56 de ani.

Foto: captură privesc.eu

UPDATE 14.50. Noi încălcări depistate de observatorii Promo-LEX. Aceștia au depistat primele cazuri de încălcare a secretului votului sau votarea în grup. În ambele cazuri este vorba despre soți care au intrat concomitent în cabina de vot. În același timp, Misiunea Promo-LEX a constatat alte 12 cazuri de deficiențe în listele de votare, precum și șase noi cazuri de prezență nejustificată în incinta secțiilor de vot a persoanelor neautorizate. „Este vorba despre simpatizanți ai partidelor politice, care dețin funcții publice. Aceștia au fost întâlniți la câteva secții de votare din sectoarele Râșcani, Centru și Botanica ale Capitalei”, a precizat Pavel Postică, director de program Promo-LEX. În același timp, observatorii suspectează un caz de oferire a unor recompense pentru voturi la o secție de votare din sectorul Botanica. De asemenea, au fost constatate primele cazuri de transportare organizată a alegătorilor, înregistrate la o secție de votare de la Botanica și la una din localitatea Tohatin, precum și patru noi cazuri de fotografiere a buletinului de vot. „Partea bună este că în toate cazurile s-a observat o atenție deosebită a funcționarilor electorali care au încercat să prevină situațiile și eventual să le documenteze”, a subliniat Pavel Postică.

Urmăriți declarațiile lui Pavel Postică, director de program al Asociației Promo-LEX. Sursa video: privesc.eu:

UPDATE 13.00. Până la această oră au votat cu 13 mii mai multe persoane decât s-au prezentat la urne până la aceeași oră în primul tur de scrutin. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), până la ora 13.00 la Chișinău au votat 116.189 de alegători, adică 18,33% din totalul populației cu drept de vot. Cei mai activi sunt locuitorii din sectorul Râșcani al Capitalei - 19,8% dintre persoanele cu drept de vot din sectorul respectiv și-au exprimat deja opțiunile, iar cei mai puțin activi sunt locuitorii din suburbii, care au votat în proporție de 15,58% până la această oră.

Foto: captură privesc.eu

UPDATE 11.30. La această oră a venit să-și exprime opțiunea de vot președintele țării, Igor Dodon. „Votul de azi este extrem de important. Eu am votat pentru un profesionist și am ferma convingere că în sfârșit chișinăuienii vor face alegerea corectă în favoarea profesionalismului și nu a show-urilor populiștilor. Vreau să îndemn toată lumea să iasă la vot. Eu am încredere în votul chișinăuienilor. Cu Doamne ajută azi începem o nouă etapă pentru capitala noastră”, a declarat Igor Dodon.

Urmăriți declarațiile lui Igor Dodon. Sursa video: privesc.eu:

UPDATE 11.00. Până la această oră, 62.883 de locuitori ai municipiului Chișinău și-au exercitat dreptul la vot, ceea ce reprezintă 9,93% din numărul total al alegătorilor. Deocamdată, cei mai activi alegători sunt cetățenii cu vârsta de peste 70 de ani, în timp ce tinerii între 18 și 25 de ani s-au prezentat la urnele de vot în cel mai mic număr. 

Foto: captură privesc.eu

UPDATE 10.40. În jurul orei 10.40, însoțit de soție și copii, a venit să-și exprime votul candidatul PSRM, Ion Ceban. „Am venit să votăm împreună cu soția și copiii, pentru că trebuie obișnuiți de mici să facă acest exercițiu democratic. În primul rând, pentru că în toți anii de mandat ai primarilor oamenii se gândesc la ceea ce este cu adevărat important pentru oraș - canalizare, drumuri, apeduct, transport public și multe alte lucruri care țin nemijlocit de administrare. Eu vreau sincer ca toți cei care merg astăzi la vot anume de aceste raționamente să se conducă și să aleagă un viitor primar care anume de aceste lucruri o să se ocupe, nu de ideologii politice, care nu au treabă cu administrarea orașului. Pentru toți întotdeauna am avut același mesaj, dacă vrei să schimbi ceva, trebuie neapărat să ieși la vot. Este singura procedură democratică, care poate să fie realizată în cadrul unui asemenea proces și schimbările vin de la participare”, a declarat Ion Ceban. Acesta a spus că va continua unele proiecte inițiate de ex-primarul Dorin Chirtoacă. „Proiectele care sunt în derulare în momentul de față, cu BERD-ul și BI-ul, le vom continua, restul le vom face noi. Sunt multe inițiative pe care le vom realiza neapărat”, a conchis candidatul PSRM.

Urmăriți declarațiile lui Ion Ceban. Sursa video: privesc.eu:

UPDATE 10.00. În cursul dimineții, Misiunea de Observare Promo-LEX a Alegerilor Locale Noi a constatat mai multe încălcări, între care sigilarea neconformă a unor urne de vot, prezența materialelor de publicitate, afișelor, panourilor electorale în raza de 100 de metri de la secția de votare, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau perimetrul de 50 de metri ai secției de votare, fotografierea buletinelor de vot. În apropiere de secțiile de votare de la Durlești și de la Codru observatorii Promo-LEX au constatat existența unor billboard-uri ale unui concurent electoral. În cel puțin cinci secții de votare au fost recepționate mai mult de 3.000 de buletine de vot, maximumul care este prevăzut de lege. Potrivit lui Pavel Postică, director de program al Asociației, în două secții de votare a fost constatată prezența unor persoane nelegitimate ca observatori ai alegerilor. Într-un caz persoanele respective s-au dovedit a fi simpatizanți ai unui concurent electoral. „Ce este grav e că persoanele respective acostau alegătorii. Nu doreau să părăsească secția de votare, iar la rugămintea insistentă a președintele BESV cu greu au plecat. Mai târziu, alți doi membri ai aceluiași partid au venit în secția de votare, au avut același comportament, peste câteva minute însă au plecat”, a punctat Pavel Postică. Alte încălcări depistate de observatorii Promo-LEX țin de deficiențele în listele electorale. Astfel, doi alegători nu s-a regăsit în listele electorale de bază, fiind incluși în listele suplimentare, iar un al treilea a depistat două persoane decedate prezente în listele electorale de bază. La ora 8.20 în cadrul BESV au fost aduse și înregistrate, de către o persoană care s-a prezentat drept asistent social, 12 cereri privind votarea la locul aflării, potrivit lui Pavel Postică. Președinte a înregistrat toate aceste cereri, iar contestațiile observatorilor prezenți, care nu au fost de acord cu decizia președintelui, nu au fost înregistrate.

Urmăriți declarațiile lui Pavel Postică, director de program al Asociației Promo-LEX. Sursa video: privesc.eu:

UPDATE 9.40. În jurul orei 9.40, însoțit de soție și fiica sa, a venit să voteze Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr. „Am venit la vot pentru că este o responsabilitate a noastră, a tuturor celor care țin la acest oraș, la această țară, care ne respectăm oamenii din comunitățile noastre. Am votat cu foarte multă încredere, cu speranță, cu gândul la un viitor mai bun la noi acasă. Am votat pentru valorile mele, care, sunt sigur, sunt împărtășite de foarte multă lume, am votat pentru adevăr, pentru demnitate, pentru respect de oameni, pentru responsabilitate, pentru asumare, pentru că doar așa putem făuri democrație, stat de drept, economie funcțională, doar așa ne putem recăpăta libertatea noastră. Am votat cu foarte multă încredere în ceea ce numesc eu discernământ. Am o mare încredere în oameni, în chișinăieni care azi vor alege un primar demn, curajos, capabil să schimbe lucrurile în bine în țara noastră, cu o viziune clară, ce-și propune drept prioritate transformarea primăriei într-o instituție în slujba oamenilor”, a declarat Andrei Năstase la ieșirea de la secția de votare. „Am un mesaj pentru toți alegătorii. Îi invit pe toți să iasă la vot. Ieșiți la vot oameni buni, masiv, masiv, masiv. Luați-vă prietenii, vecinii. Prezența noastră este coșmarul guvernării. Votați cu rațiune, responsabilitate, așa cum vă dictează propria conștiință. Este important ca numărul celor care ies la vot să fie mare”, a adăugat Năstase.

Urmăriți declarațiile lui Andrei Năstase. Sursa video: privesc.eu:

UPDATE 9.30. La ora 9.30 și-a exprimat opțiunea de vot președinta Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi. „Am votat pentru un primar gospodar, care va avea grijă de Chișinău, de locuitorii Chișinăului, ca orașul nostru să devină un oraș simpatic, un oraș confortabil pentru viață. Lumea vine azi la vot cu speranța că va avea un primar gospodar în sfârșit, care nu va distruge capitala Republicii Moldova, dar va făuri și va face ceva ca să fie bine în Chișinău și să ne mândrim cu capitala aceasta”, a declarat președinta PSRM la ieșirea de la secția de votare.

Urmăriți declarațiile Zinaidei Greceanîi. Sursa video: privesc.eu:

UPDATE 9.00. În jurul orei 9 a votat președintele Parlamentului, Andrian Candu. „Am votat ca să punem punct instabilității la primărie, în primul rând, deoarece, cu regret, la primărie am avut orice numai nu eficiență. Cu regret, alegerea nu este una ușoară, deoarece, pe parcursul acestei campanii, și mai ales pe parcursul ultimei săptămâni, am văzut diverse dezbateri, doar că nu în privința treburilor primăriei și ale orașului, dar mai mult politică și confruntare politică. Totuși, sper că după ce primarul își va intra în funcție, cel puțin un an, până la alegerile ordinare, să începem să simțim și noi, cei din Chișinău, că apare o eficiență, o grijă față de oraș. Și eu sper că cel care azi va câștiga, cel mai bun și care este dorit de orășeni, să facă treabă la primărie”, a declarat Andrian Candu la ieșirea de la secția de votare.

Urmăriți declarațiile lui Andrian Candu. Sursa video: privesc.eu:

 

UPDATE 8.15. Primul politician care a votat azi se pare că este ex-primarul Dorin Chirtoacă. În jurul orei 8.00 acesta s-a prezentat la secția de votare. „Am votat pentru că îmi pasă și îndemn toți locuitorii Capitalei să iasă din casă dacă le pasă, pentru că doar așa putem vorbi despre continuarea dezvoltării europene a Chișinăului, a proiectelor începute, că doar așa locuitorii vor avea primarul lor, anume prin participare la votare, nu în alt mod. Pe 3 iunie 2007 a fost primul tur de scrutin, azi se încheie activitatea mea la primărie. Nu am făcut-o de bunăvoie, nu am vrut să-mi dau demisia, dar nu a fost altă soluție. M-ar fi ținut așa până în 2019 și uzurpatoarea respectivă s-ar fi găsit mai departe în primărie”, a declarat Chirtoacă la ieșirea de la secția de votare. „Dacă vom avea un rezultat pro-europen, la Primărie nu va fi ușor, dar cel puțin se va merge înainte. Dacă avem un rezultat pro-euroasiatic, va fi mai complicat și vom avea continuarea uzurpării puterii la Primărie prin alte scheme împreună cu dictatura de la nivelul central”, a adăugat ex-primarul.

Urmăriți declarațiile lui Dorin Chirtoacă. Sursa video: privesc.eu:

Toate cele 306 secții de votare, din cele cinci sectoare ale Capitalei, dar și din suburbii, s-au deschis la ora 7.00. Acestea vor fi deschise până la ora 21.00. Comisia Electorală Centrală (CEC), informează că procesul de vot a început fără incidente, conform prevederilor din regulamentul cu privire la activitatea birourilor electorale ale secţiilor de votare. Pentru turul doi au fost tipărite 634.547 de buletine de vot, dintre care 408.080 în limba română și 226.467, în limba rusă.

Alegerile locale noi au fost organizate la Chișinău după demisia primarului Dorin Chirtoacă. Acesta a fost reţinut pe 25 mai 2017 de procurorii Anticorupţie şi CNA în dosarul parcărilor cu plată. Potrivit Serviciului de presă al CNA, Dorin Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului Municipal Chişinău. Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei de Nistor Grozavu, 26% din veniturile companiei reprezentau „mulţumire” pentru semnarea contractului de parteneriat public-privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria Capitalei, dintre care 13% îi reveneau primarului şi alte 13% şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie. Chirtoacă a fost suspendat din funcţia de primar al municipiului Chişinău în luna iulie 2017, iar în septembrie pe numele său a fost pornit un nou dosar penal în care este vizat proiectul „Prima casă”.

Anticoruptie.md
03/06/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii