Livetext // Un nou protest de amploare al Platformei "DA". Polițiștii au format patru cordoane în jurul clădirii Guvernului

Anticoruptie.md
04/10/2015

Platforma Civică “Dreptate și Adevăr” a anunțat pentru duminică, 4 octombrie, un nou protest de amploare în Piața Marii Adunări Naționale. Organizatorii au declarat că se așteaptă la un număr mare de protestatari, îndemnând oamenii să vină la miting cu crizanteme, semn că manifestația va fi pașnică. "Până acum am cerut, acum vom lua ţara înapoi", a declarat Andrei Năstase, unul din liderii Platformei "DA", cu câteva zile înainte.

UPDATE 12.30 În Piața Marii Adunări Naționale s-au adunat mii de oameni cu pancarte și steaguri tricolore. Între timp, polițiștii au format patru cordoane în jurul clădirii Guvernului. La protest participă cetățeni din mai multe regiuni ale țării. Printre aceștia sunt și veterani ai războiului de pe Nistru.       

UPDATE 12.55 Valentin Dolganiuc, membru al Platformei "DA": "Vom face dezvăluirile de rigoare, dar și care sunt pașii noștri pentru a debloca informația."

UPDATE 12.57 Andrei Năstase, membru al Platformei "DA": "Peste 80% din populația țării susține revendicările proclamației naționale din 6 septembrie. Aproximativ 90% crede ca țara merge într-o direcție greșită (...) Cetățenii Republicii Moldova sunt tratați ca niște sclavi de regimul criminal de huntă (...) Le-am cerut protestatarilor să vină astăzi cu arme în mână: florile toamnei sunt armele noastre. (...) Avem informații că Vlad Plahotniuc, criminalul numărul unu al Republicii Moldova și beneficiarul principal al protestului din 7 aprilie 2009, mai vrea un 7 aprilie. Acest lucru nu se va întâmpla".

UPDATE 13.20 În scenă au ținut discursuri Alexandru Slusari, președintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect” și colonelul în rezervă Chiril Moțpan, fost șef al Direcției relații publice a Ministerului de Interne. Mulțimea scandează "Demnitate și Adevăr", "Poliția e cu noi".

UPDATE 13.30 Analistul politic Igor Boțan, membru al Platformei "DA": "În 2011 nunta lui Ilan Shor a blocat pentru toată luna septembrie activitatea Parlamentului, fiindu-i dată în arendă clădirea Palatului Republicii (acolo unde în 2011 aveau loc ședințele Legislativului - n.r.). Se pare că nu numai clădirea Parlamentului i-a fost dată în arendă, ci întreaga țară. (...) Propunem inițierea unui referendum de alegere directă a președintelui de către cetățeni.”

UPDATE 13.40 Un grup de protestari în frunte cu Andrei Năstase au mers la Parlament pentru a cere convocarea unei ședințe extraordinare. Aceștia nu au reușit însă să intre în clădirea Legislativului, fiind opriți de forțele de ordine. Veteranii de război au format un cordon de protecție în fața clădirii Parlamentului. Membrii "DA" au îndemnat protestatarii să păstreze calmul. 

UPDATE 14.00 Igor Dodon, liderul socialiștilor, a apărut în mijlocul protestatarilor. Grupul s-a întors în Piața Marii Adunări Naționale. Reprezentanți ai forțelor de ordine au rămas în fața clădirii Legislativului echipați cu scuturi și bâte. 

UPDATE 14.15 Vasile Năstase, un alt membru al "DA", a îndemnat cetățenii să nu achite facturile la lumină și gaz, pentru că banii ar ajunge în altă parte decât în bugetul public. 

UPDATE 14.40 Liderii "DA" au propus crearea unei gărzi naționale pentru asigurarea protecției protestatarilor din Piața Marii Adunări Naționale. Aceasta va fi condusă de colonelul Anatol Macovei.

UPDATE 14.50 Andrei Năstase a îndemnat participanții la protest să nu plătească facturile la gaz și electricitate. Totodată, avocatul a propus protestatarilor să meargă  organizat până la casa democratului Vlad Plahotniuc. 

UPDATE 15.05 Valentin Dolganiuc, a cerut, în numele "DA", acoperire națională pentru postul Jurnal TV, atribuit oamenilor de afaceri Victor și Viorel Țopa. Acesta a mai citit și lista șefilor de la cele mai importante instituții de stat care ar trebui să-și prezinte demisia. Printre aceștia, șeful statului Nicolae Timofti, premierul Valeriu Streleț, Mircea Surdu, președintele Companiei Teleradio-Moldova, Mihai Poalelungi, președintele CSJ, Anatolie Donciu, președintele CNI, procurorul general Corneliu Gurin, Victor Micu, președintele CSM, Viorel Chetraru, directorul CNA etc. 

UPDATE 15.15 Manifestanții au pornit în coloană spre Global Business Centru, care ar aparține lui Vlad Plahotniuc. 

UPDATE 15.50 Protestatarii au venit la Global Business Centru cu pancarte pe care este scris "Hoțule", "Banditule", "Moldova nu e a ta" etc.

UPDATE 17.00 Aici au avut loc altercații. În clădire s-ar afla deputatul democrat și sportivul Constantin Țuțu. Manifestanții nu s-au lăsat duși până aproape de 17.00.

UPDATE 17.30 Grupul de protestatari s-a întors în centrul Capitalei în jurul orei 17.30. Liderii "DA" au anunțat că au denumit protestele "Revoluția crizantemelor albe".

UPDATE 18.00 Jurnal.md scrie că hotelul "Nobil", care i-ar aparține lui Vlad Plahotniuc, este păzit de reprezentanţii forţelor de ordine. Aceştia au format un cordon la intrarea în curtea imobilului.  

UPDATE 18.30 Chiar dacă protestul s-a încheiat, mai mulţi manifestanţi continuă să rămână în Piaţa Marii Adunări Naționale. Organizatorii au menţionat că săptămâna care vine va fi una "decisivă" şi că vor solicita luni, 5 octombrie, convocarea unei şedinţe extraordinare a Parlamentului. 

Anticoruptie.md
04/10/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii