Lobby pentru necesitatea votului electronic: „Treptat va trebui să renunțăm la votarea peste hotare prin intermediul deschiderii secțiilor în afara misiunilor diplomatice”

Mădălin Necșuțu
16/07/2021

Directorul executiv al ADEPT, expertul Igor Boțan, a declarat într-o conferință de presă că desfășurarea dificilă a alegerilor din 11 iulie a dovedit încă o dată necesitatea introducerii votului electronic, care ar putea rezolva probleme deschiderii de multe secții în afara țării.

„Cred că în prim plan va ieși votarea electronică, dar trebuie să înțelegem că după eventuala introducere a votării electronice, votarea tradițională va trebui să rămână o perioadă de timp, astfel să vedem cum funcționează aceste mecanisme în paralel. Treptat, în câteva cicluri electorale, va trebui să renunțăm la votarea peste hotare prin intermediul deschiderii secțiilor în afara misiunilor diplomatice, dar aceste lucruri trebuie foarte bine elaborate”, a spus Boțan

El a aminitt că organizarea procesului electoral în diaspora a provocat controverse și dezbateri în această campanie electorală, ajungându-se inclusiv în instanțele de judecată. La fel, Comisia Electorală Centrală (CEC) a fost nevoită să-și schimbe de două ori decizia inițială în privința numărului de secții de votare în străinătate.

Igor Boțan a mai spus că CEC ar urma să ia în considerare acești factori și să asigure o mai mare comoditate și alegătorilor din Vest, a declarat expertul, menționând că numărul de alegători la secțiile deschise în Federația Rusă a fost de câteva ori mai mic decât la cele deschise în Occident.

CEC a deschis 150 de secții de votare în diaspora, acolo unde peste 212.000 de cetățeni moldoveni au votat. În multe dintre capitalele Europei s-au format cozi foarte mare, iar în unele nu au mai ajuns buletine de vot. În schimb, cele 17 secții deschise în Rusia a fost aproape goale, cu excepția celor deschide la Moscova, dar care au avut la rândul lor o prezență scăzută de câteva sute de alegători.

Mădălin Necșuțu
16/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii