Locuitori din Răuţel s-au plâns pe Harta Corupţiei de defrişări masive. Răspunsul autorităţilor

Mariana Colun
06/04/2016
Poză simbol. Foto: Alexandru Hojda//Mediafax

Inspectoratul Ecologic de Stat (IES) nu a identificat eventuale alunecări de teren cauzate de defrișarea masivă a sectoarelor împădurite din preajma localităţii Răuțel, despre care au scris locuitori ai satului într-o sesizare plasată pe Harta Corupției

Locuitori din Răuţel ne-au informat pe Harta Corupţiei că din anul 2014 s-a început defrișarea masivă a sectoarelor împădurite din preajma localităţii. "În pofida promisiunilor de restabilire a fâșiilor forestiere, nu s-a făcut nicio lucrare de împădurire a terenurilor. Sectorul din vestul satului, care este o pantă abruptă, în urma tăierii copacilor a început să alunece. Copacii tăiați au fost ulterior vânduți locuitorilor satului", s-au plâns cetăţeni din Răuţel.

După ce sesizarea a fost publicată, Inspectoratul Ecologic de Stat a organizat un grup de lucru alcătuit din angajaţi ai Inspecției Ecologice Făleşti, primarul satului Răuţel, Tudor Istrati, specialistul în relaţii funciare şi cadastru, Alexandru Toporeţ, reprezentantul Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură Bălţi, Tudor Tarpan și pădurarul Ion Fediuc, care a efectuat un control în terenurile acoperite cu vegetaţie forestieră şi a celor cu pericol de alunecare. „La momentul controlului în pădurea cu suprafaţa de 19,14 hectare gestionată de primăria Răuţel nu se efectuează lucrări silvo-tehnice. Pe terenurile cu plantaţii perene se efectuează defrişarea arborilor de către proprietari (Decizia Consiliului sătesc Răuţel nr. 05/6 din 10.12.2014 cu privire la casarea plantaţiilor perene aprobate prin decizia Consiliului raional Făleşti din 16.03.2015 şi Hotărîrea Guvernului nr. 743 din 21.10.2015)", se arată în răspunsul IES.

De asemenea, autorităţile constată că în terenurile împădurite gestionate de Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură Bălţi, sectorul Răuţel, se efectuează tăieri de conservare şi curăţiri, precum și tăieri de igienă rase, conform amenajamentului silvic elaborat de către Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, normelor tehnice şi autorizaţiilor organelor de mediu.

Potrivit IES, în sectoarele împădurite nominalizate alunecări de teren nu se atestă, iar locul unde este amplasată gunoiștea satului, unde se observă un mal abrupt, nu şi-a schimbat configuraţia timp îndelungat. 

Mariana Colun
06/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii