Locuitorii platoului Cocieri sunt în pragul unei situații de criză umanitară

Ilie Gulca
16/02/2021
Debarcaderul înghețat din Molovata Nouă, Dubăsari. Foto: gov.md

Locuitorii satelor Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Vasilievca, Corjova din raionul Dubăsari riscă să piardă accesul la produse alimentare și medicamente după ce a fost sistată circulația bacului între Molovata și Molovata Nouă din cauza condițiilor meteorologice. Aceste localități de pe malul stâng al Nistrului, aflate sub jurisdicția Chișinăului, nu pot să fie asigurate cu produse de primă necesitate din cauza restricțiilor de circulație impuse de regimul secesionist de la Tiraspol.   

„Chișinăul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu nesoluționarea problemei. Autoritățile constituționale solicită Tiraspolului și partenerilor de negocieri să urgenteze rezolvarea acestei cereri pentru a evita o situație de criză umanitară”, se menționează într-un comunicat al Biroului politici de reintegrare.

Primarul localității Molovata Nouă, Oleg Gazea, a declarat Portalului Anticoruptie că pericolul unei crize umanitare este iminent în cazul în care nu va fi identificată o soluție.

„În Molovata Nouă există foarte mulți locuitori care nu au aici viză de reședință. Aceste persoane nu au voie să circule prin posturile transnistrene. Din cauza că nu circulă bacul, toată lumea este izolată. De asemenea, magazinele și farmaciile nu pot să fie asigurare cu produse alimentare și medicamente.”  

Din cauza înghețării malurilor din apropierea debarcaderelor, este imposibilă deplasarea peste fluviu a podului plutitor, care aprovizionează cu produse alimentare și de primă necesitate localitățile menționate de pe malul stâng. Chișinăul solicitată Tiraspolului să asigure circulația nestingherită a agenților economici prestatori de asemenea servicii pe cale terestră.

La 17 martie curent, sub pretextul stării de urgență, administrația secesionistă de la Tiraspol a blocat circulația cetățenilor pe cele două maluri ale Nistrului, instituind 37 de posturi ilegale în Zona de Securitate.

Această pretinsă lege a regimului separatist a dus la izolarea completă a regiunii în general și la suprimarea accesului locuitorilor regiunii la asistență medicală, produse alimentare. Cel mai mult au avut de suferit localitățile controlate de Chișinău, care nu avut acces o perioadă la produse alimentare și medicamente.   

Ilie Gulca
16/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii