Londra naționalizează și returnează la Chișinău cele aproape 500.000 de lire confiscate de la feciorul lui Vlad Filat

Ilie Gulca
20/02/2021

Autoritățile Marii Britanii au decis să transfere în Republica Moldova suma de aproape 500 mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat. Despre aceasta a informat ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher, într-o discuție cu șeful Executivului, Aureliu Ciocoi.  În februarie 2019, Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate din Marea Britanie a solicitat și a obținut dreptul să ridice de la Luca Filat cele 644.000 de dolari înghețați în trei conturi bancare la HSBC în mai 2018.

Conform prevederilor Convenției ONU împotriva corupției, precizează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, returnarea sumei menționate va fi realizată către autoritățile relevante ale Republicii Moldova, pentru proiectele în beneficiul cetățenilor.

Cazul Luca Filat versus Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate (National Crime Agency) reprezintă un studiu de caz pentru justiția britanică. Luca Filat a fost singura persoană care a contestat un ordin emis de Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate privind confiscarea a celor 500.000 de lire sterline în decursul existenței acestei instituții.

Pe 8 noiembrie 2019, o comisie judiciară din Marea Britanie a respins, pentru prima dată, contestarea unui ordin de confiscare depusă de Luca Filat, într-un caz care face lumină asupra felului în care se spală, din ce în ce mai complex, bani în Marea Britanie.

În februarie 2019, Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate din Marea Britanie solicitase cu succes ridicarea de la Luca Filat a sumei cu pricina înghețată în trei conturi bancare ale HSBC în mai 2018. Demersul agenției a fost aprobat de Curtea de magistrați din Londra, un tribunal din capitala Marii Britanii.

Luca Filat a cumpărat acest Bentley Bentayga în Mayfair cu 200.000 de lire sterline. Foto: theguardian.com

Agenţia constatase că viața extravagantă a lui Luca Filat este întreținută de depozitele mari de peste mări ale unor companii conectate la tatăl său, fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat. Mai exact, Luca Filat a primit multiple plăți în numerar pe cele trei conturi prin intermediul Hawala – un sistem informal de transfer bancar.

Luca Filat a încercat să convingă autoritățile că aceste plăți din Irak, Turcia și Insulele Cayman, inclusiv împrumuturi în numerar de 5,5 milioane de dolari de la o companie irakiană, au fost cadouri de la prieteni.

Anterior portalul Anticoruptie.md a scris, citând autoritățile britanice, că Filat junior trăia o viață de lux, plătind aproape 200.000 de lire sterline (257.000 USD) pe un Bentley, alte 400.000 de lire sterline (515.000 de dolari) pentru chiria unui apartament situat pe una dintre cele mai scumpe străzi din Londra și 50.000 de lire sterline (64.000 de dolari) pentru  un colier.

În cadrul unui interviu acordat pentru ProTV, Vlad Filat a spus că acești bani nu au legătură cu el și cu R. Moldova. „Nu pot să vă răspund de unde și cum provin. Eu nu știu care sunt activitățile lui, pentru că nu comunicăm”, a spus el.

Ilie Gulca
20/02/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii