Lucrătorii medicali, adulții de peste 60 de ani, polițiștii și profesorii. Primele categorii care vor fi vaccinate anti-COVID   

Ilie Gulca
12/01/2021

Republica Moldova este pregătită să organizeze procesul de imunizare și să valorifice cantitățile de vaccinuri pe care le va recepționa, a anunțat, luni, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Mai  întâi, vor fi imunizați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare, apoi adulții cu vârsta de peste 60 de ani, persoanele cu comorbidități, polițiștii, angajații sistemului penitenciar, cel educațional și cei din cadrul serviciilor sociale.

Populația generală, indiferent de vârstă, precizează sursa citată, va fi vaccinată la etapa a treia. Republica Moldova va putea să beneficieze de primul lot de vaccinuri anti-COVID-19 până la finele lunii ianuarie, cu posibilitatea de administrare a vaccinului la începutul lunii februarie 2021.

„Vaccinul va fi administrat gratuit. Înainte de vaccinare, fiecare persoană va semna acordul  informat/consimțământul și va fi informată despre posibila reacție adversă în urma administrării vaccinului. În cazul apariției unui eveniment post-imunizare, persoana va avea acces gratuit la servicii medicale și garanțiile de protecție socială conform cadrului normativ existent”, transmite MSMPS.

De asemenea, responsabilii de sănătate publică au mai anunțat că în toate instituțiile medico-sanitare există condiții de păstrare pentru vaccin la temperatura +2+8°C.

„Centrele de sănătate publică dețin congelatoare care asigură temperatura de -20° C, iar Agenția Națională pentru Sănătate Publică are în dotare un congelator cu capacitatea de a depozita 100.000 de doze de vaccin la temperatura de  -70° C.”

„Mai mult, în cadrul Mecanismului de răspuns la COVID-19, finanțat de Fondul Global, a fost solicitată achiziționarea a patru congelatoare: două cu regim de temperatură -20 C și două unități cu regim -70 C, care urmează să fie livrate până la 31 ianuarie curent.”

Ilie Gulca
12/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii