Guvernul Chicu s-a răzgândit: lucrătorii medicali nu vor primi îndemnizațiile unice de 16.000 de lei. Peste 2,5 milioane de lei au fost deja achitați

Irina Odobescu
04/09/2020
Foto: MSMPS via Facebook

Lucrătorii medicali care s-au infectat cu Coronavirus la locul de muncă nu vor mai primi indemnizațiile unice de 16.000 de lei, după ce Guvernul a propus joi să fie abrogat articolul VI din Legea 69/2020 care prevedea acest lucru. Până pe data de 21 august 2020, au fost achitate indemnizații unice în sumă de peste 2.5 milioane de lei, ceea ce înseamnă că doar unul din trei angajați din domeniul sănătății, care s-au infectat pe perioada pandemiei, a primit indemnizație.     

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a precizat la o solicitare a portalului anticoruptie.md că până la mijlocul luni august 1.611 de lucrători medicali au beneficiat de indemnizația unică de 16.000 lei, dintre care 437 de medici, 855 de asistenți medicali, 211 infirmieri și 108 angajați din personalul auxiliar. De la începutul lunii martie și până la mijlocul lunii august au fost testați primar 13.850 de cadre medicale. MSMPS scrie că nu deține de informația privind numărul teste efectuate din contul propriu al lucrătorilor medicali. 

Numărul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19, în perioada 08.03.2020-17.08.2020, a constituit 3.767, iar la data de 2 septembrie, autoritățile au raportat cifra de 4.421. „Din considerente de confidențialitate privind ancheta epidemiologică, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) nu poate furniza informație privind infectarea personalului medical la locul de muncă sau comunitară”, mai scrie în răspunsul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale la solicitarea reporterilor anticoruptie.md. 

Proiectul de lege a fost expediat Parlamentului Republicii Moldova, iar deputații urmează să se expună prin vot.

Irina Odobescu
04/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii