Lupta pentru șefia CNA: Cine sunt candidații care au trecut prin filtrul Parlamentului

Julieta Savițchi
22/07/2019
Poză simbol

Parlamentul a admis, luni, 9 din cei 13 candidați înscriși în cursa pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA). Patru din  aceștia au deținut anterior funcții de conducere în cadrul CNA, trei candidați vin din mediul academic, iar doi sunt foști ofițeri ai Serviciului de Informații și Securitate.

Cristina Țărnă a fost desemnată director-adjunct al CNA în 2013. Până atunci a fost expert anticorupție, activând în cadrul mai multor organizații neguvernamentale. În octombrie 2016, cu două luni înainte de expirarea mandatului, Crristina Țărnă a depus cerere de demisie.  Printre motivele pe care le-a invocat Țărnă reau disensiunile cu conducerea instituției privind reformarea CNA, dar şi cele privind trecerea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) în subordinea Ministerului Finanțelor. După ce i-a fost acceptată cererea de demisie, Cristina Țărnă s-a regăsit din nou în sectorul neguvernamental.

În Declarația de avere și interese personale depusă la încetarea mandatului, Cristina Țărnă a raportat un apartament de 79,2 metri pătrați obținut în 2005 în urma partajării averii după desfacerea primei căsătorii, un apartamentul obținut prin donație de către soț , interpretul Nicu Țărnă, în 2008, și o debara de 50 metri pătrați procurată de acesta în 2011.

Cristina Țărnă este fina de cununie a fostei vicepreședintă a Parlamentului, Liliana Palihovici,  care a candidat pe listele  PLDM.

Ruslan Flocea este secretar general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova .Până să ajungă la președenție,  începând cu luna mai 2014,  Ruslan Flocea a fost șef al Direcției Generale Teritoriale  Centru a CNA. Anterior, el a făcut parte din echipa guvernamentală a Zinaidei Greceanîi, deținând funcția de consilier al prim-ministrei, în perioada 2008-2009.

În Declarația de avere pentru anul 2018, Flocea raportează o casă de locuit de 160 de metri pătrați, procurată în 2014 cu 937,5 mii de lei, un apartament de 29 metri pătrați, procurat în 2018 cu 199 mii de lei, un teren ageicol de 1,6 hectare și două terenuri în intravilan. Începând cu anul 2018, Flocea conduce un automobil Volvo, fabricat în 2018, care i-ar fi fost oferit în folosință gratuită.

Moisei Vitalie a deținut până în 2018 funcția de șef al Direcției educație anticorupție a CNA, din care a demisionat la scurt timp de la expirarea mandatului lui Viorel Chetraru de director al instituției respective.

Vitalie Moisei și-a început cariera în 2003 în calitate de inspector al biroului de combatere a furturilor şi răpirilor mijloacelor de transport al Secţiei poliţie criminale a Comisariatului de Poliție din sectorul Râșcani al Capitalei. Ulterior a deținut diferite funcții de conducere, cum ar fi cea de comisar al Poliției din sectorul Râșcani al Capitalei sau șef al Serviciului Securitate Internă și Anticorupție al Ministerului de Interne, în anul 2016.

În CNA a ajuns în aprilie 2013, fiind angajat în calitate de inspector principal al Direcției prevenire și programe anticorupție.

În Declarația de avere și interese personale, semnată la 6 august 2018, când a plecat de la CNA, Moisei a raportat un apartament de 66,6 metri pătraț,i procurat în 2008, un apartament de 18, 5 metri pătrați, procurat în 2003, și un automobil Renault Fluence, fabricat în 2012, procurat în 2016 cu 5 mii de euro.

Dorin Gorea este fost șef al Direcției municipale Chișinău a Serviciului de Informații și Securitate. În anul 2016, Gorea s-a pensionat de la SIS, iar la 10 februarie 2017 a fost angajat în calitate de consilier al ministrului Economiei, funcție pe care a deținut-o până la 26 iunie 2019.

În Declarația de avere și interese personale semnată de Gorea la plecarea din funcția de consilier este declarat un apartament de 85,4 metri pătrați, procurat în 2002, și un apartamement de 32,1 metri pătrați, procurat în 2007. În 2009, Dorin Gorea și-a procurat un garaj de 41 de metri pătrați, iar în 2012 o mașină de teren Toyota Land Cruiser, produsă în 2008, care l-ar fi costat doar 50 de mii de lei.

În 2015, fostul procuror al municipiului Chișinău, Ion Diacov, l-a acuzat public pe  Dorin Gorea că ar fi intervenit pentru eliberarea din arest a unui traficant de droguri. „La finele lui decembrie, Procuratura s-a adresat la Judecătoria Centru pentru prelungirea mandatului de arest. Cu o zi înainte la mine în birou a venit şeful SIS din Chişinău, Dorin Gorea, care era în concediu, şi m-a rugat printre altele să lăsăm omul în pace pentru că nu este criminal şi să-l lăsăm să sărbătorească revelionul acasă”, a declarat Diacov pentru Jurnal TV.  

Gorea l-a acționat în judecată pe Diacov, iar la 30 noiembrie 2018 Judecătoria Chișinăi l-a obligat pe fostul procuror  să dezmintă informaţia răspândită.  

Veaceslav Guțan este conferențiar universitar în cadrul Academiei de Poliție Ștefan cel Mare, care anterior a candidat de mai multe ori la șefia CNA. În 2018, Guțan a mai candidat și pentru funcția de șef-adjunct al instituției, dar fără suces.

Guțan deține în proprietate un apartament de 49,1 metri pătrați, procurat în 2011 cu doar 40 de mii de lei, și o casă de locuit cu suprafața de 37,2 metri pătrați, procurată în anul 2000 cu 146 de lei.

Guțan a mai raportat și un automobil Mitsubishi Lancer, produs cu mai bine de 30 de ani în urmă.

Sava Maimescu este fost vicedirector al Departamentului Vamal, unde a activat timp de 15 ani,  doctor în drept și  conferenţiar universitar. La fel ca și alți actuali concurenți, Maimescu a mai  candidat anterior la șefia CNA.

În 2018, numele lui Sava Maimescu a apărut într-un scandal mediatic pentru că ar fi intrat în posiseia unui imobil din centrul istoric al Capitalei , pentru care a achitat un preț cu mult mai mic decât cel  de piață. De înstrăinarea imobilului a fost găsit vinovat Petru Gontea,  fost șef al Direcției locative-comunale a Primăriei Chișinău, care în mai 2018 a fost condamnat la 7 ani cu executare. Dosarul a fost intentat de către procurorii Anticorupție, care susțin că infracţiunea ar fi fost comisă în anul 2006, când Petru Gontea deţinea funcţia de şef al Întreprinderii municipale de gestionare a fondului locativ nr.13 din Chişinău.

Deşi exista o decizie a Consiliului Municipal Chişinău din 2001 privind transmiterea imobilului de pe strada Lazo nr.10 la balanţa SRL Avent, Petru Gontea i-a ajutat pe soţii Sava şi Elena Maimescu să devină proprietari ai imobilului, inclusiv şi ai terenului care a fost dat agentului economic. Pentru cele 2 bunuri, cuplul a achitat la bugetul local aproximativ 19 mii de lei.

Gheorghe Macovei este lector universitar, magistru în drept, și deține și licență de avocat din 2007. Macovei este co-autor de manuale și autorul mai multor publicații științifice în domenuiul dreptului.

La 20 iunie 2019, Gheorghe Maccovei a apărut în spațiul mediatic, participând la o conferință de presă în care a apărat o femeie condamnată la 9 ani de închisoare pentru o datorie care ar fi fost restituită de două ori.

Vitalie Verebceanu a deținut până în 2010 funcţia de vicedirector și cea de şef al Departamentului de prevenire a corupţiei din cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), actualul CNA Din 2012 până în 2018, când a demisionat, a fost șeful Direcției generale în cadrul CNA. 

În ultima Declarație de avere și interese personale semnată de Verebceanu, cea pentru anul 2017, fostul funcționar raporta un apartament de 69,4 metri pătrați, procurat în 2002, o casă de peste 150 de metri pătrați primită în donație în 2010, și un apartament de 63,2 metri pătrați dobândit prin moștenire în 2015.

În 2014, Verebceanu a intrat în posesia unui automobil nou-nouț, de model Nissan, care costa 290,9 mii lei.

Alexandru Carmanovici a  fost șef al Direcției generale din cadrul Serviciului de Informații și Securitate. În perioada guvernării comuniste, Carmanovici a făcut parte din componența colegiului SIS.

În 2012, Carmanovici deținea funcția de șef de secție în cadrul SIS și făcea parte din Grupul de lucru pentru coordonarea şi monitorizarea implementării Pilonului II –Justiția penală în cadrul Strategiei Naționale de reformare a Justiției pentru anii 2011-2016.

Parlamentul a respins candidaturile avocatului Ilie Rotaru, condamnat de prima instanță la 8 ani cu executare într-un dosar de escrocherie, a fostului șef-adjunct al Serviciului pentru prevenirea și combaterea spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, despre care presa a scris că ar fi cel mai bogat angajat al CNA,  și al lui Ruslan Vrabii. Procurorul Oleg Crîșmaru s-a retras din concurs.

 

 

 

Julieta Savițchi
22/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii