Lupta pentru un loc în CSP. Procurora Cristina Robu: cariera şi averea

Julieta Saviţchi
20/07/2022
Captură

Cristina Robu face parte din lista celor 17 procurori care s-au înscris în cursa pentru cele 5 locuri din Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), autoritatea de reglementare în domeniul procuraturii. Membrii CSP urmează să fie aleşi de către Adunarea generală a procurorilor. Un membru va fi ales din rândul procurorilor Procuraturii Generale, iar patru - din rândul acuzatorilor de la procuraturile teritoriale şi cele specializate.

În cursă s-au înscris 17 procurori, dintre care unii au probleme de integritate. Iniţial, în cursă erau 19 candidaţi, însă procurorul Dumitru Obadă nu mai poate să candideze după ce a acceptat postul de agent guvernamental al Republicii Moldova la CEDO, iar procurorul Eduard Bulat și-a retras candidatura. Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au analizat activitatea şi averea fiecărui candidat ca să constate că o bună parte din ei sunt departe de criteriile de integritate în care ar trebui să se încadreze un om al legii.

Cristina Robu şi-a început activitatea în toamna anului 2014 în Procuratura raionului Ceadîr Lunga. La începutul anului 2017 a fost transferată în Procuratura municipiului Chişinău, sectorul Râşcani. Din 2020 lucrează la Procuratura Anticorupţie. O perioadă a fost delegată să lucreze îb Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale.

Conform Hotărârii nr.1-145/2021 din 11 noiembrie 2021, Consiliul Superior al Procurorilor a desemnat-o pe Cristina Robu, procuror în Procuratura Anticorupție, adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, membru din oficiu al CSP, a precizat că noua șefă adjunctă interimară a PA „nu este rudă” cu procurorul general interimar, Dumitru Robu. 

Cristina Robu nu deţine o locuinţă proprie şi continuă să locuiască împreună cu părinţii în apartamentul de 67 de metri pătraţi.

În 2020, acuzatoarea şi-a cumpărat un automobil Mercedes, fabricat în 2013, pentru care a plătit 386.000 lei. Cu un an înainte, Cristina Robu a contractat un credit de 150.000 lei de la Moldincombank pe care urmează să-l ramburseze până în 2023.

Tot în 2019, Cristina Robu a împrumutat de la Eugeniu Gratii 13.800 de euro şi 10.000 de euro de la o rudă. În acelaşi an, acuzatoarea şi-a procurat un Mercedes aproape nou, pe care l-a vândut lui Eugeniu Grati, procurându-şi în loc unul puţin mai vechi, dar mai ieftin.

Acuzatoarea a raportat pentru anul trecut venituri din salariu de 334.452 lei.

Acest material este parte a unei investigații jurnalistice, realizată cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova, în cadrul proiectului „Inițiativa pentru integritate în justiție”, implementat de Comunitatea WatchDog.MD. Fundația Soros Moldova nu intervine în politica editorială a portalului Anticorupție.md.

Julieta Saviţchi
20/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii