Lupta pentru un loc în CSP. Procurora Elena Roşior: cariera şi averea

Julieta Saviţchi
16/07/2022
RISE Moldova

Elena Roşior este unul dintre cei 17 procurori care s-au înscris în cursa pentru cele 5 locuri din Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), autoritatea de reglementare în domeniul procuraturii. Membrii CSP urmează să fie aleşi de către Adunarea generală a procurorilor. Un membru va fi ales din rândul procurorilor Procuraturii Generale, iar patru - din rândul acuzatorilor de la procuraturile teritoriale şi cele specializate.

În cursă s-au înscris 17 procurori, dintre care unii au probleme de integritate. Iniţial, în cursă erau 19 candidaţi, însă procurorul Dumitru Obadă nu mai poate să candideze după ce a acceptat postul de agent guvernamental al Republicii Moldova la CEDO, iar procurorul Eduard Bulat și-a retras candidatura. Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au analizat activitatea şi averea fiecărui candidat ca să constate că o bună parte din ei sunt departe de criteriile de integritate în care ar trebui să se încadreze un om al legii.

Elena Roşior este angajată în Procuratura raionului Anenii Noi din 1999, anul când a absolvit facultatea de drept. Şi-a început cariera ca ajutor-interimar al procurorului în cadrul Procuraturii raionului Anenii Noi, ca la 18.04.2003 să fie numită procuror în cadrul Procuraturii raionului Anenii Noi. Procurora nu a deţinut niciodată funcţii administrative în cadrul instituţiei.

Elena Roşior figurează într-o investigaţie jurnalistică a portalului Anticorupţie.md. Aceasta a beneficiat, în 2020, de o donație în mărime de 22.000 de euro de la mama sa, Lidia Morari. Acuzatoarea a precizat că, de fapt, nu e vorba despre o donație, ci despre mai multe tranzacții în baza unei procuri.

„Cu părinții avem o avere comună. Soțul s-a ocupat de tranzacții, cu o parte din mijloacele financiare care au apărut pe contul soțului ulterior au fost făcute tranzacții pe bunuri imobile care aparțineau mamei. Proveniența mijloacelor financiare la momentul când s-a făcut tranzacția a fost dovedită în instituția financiar bancară. Nu sunt donații, ci bunuri. Ulterior bunurile apar iar pe numele mamei. Nu ne-a dăruit mama suma. De facto, nu am primit banii părinților. Soțul acționează în baza unei procuri în timpul când mama era plecată, e vorba de tranzacții prin procură”, a punctat Elena Roșior.

Aceasta nu este singura donaţie primită de procuroră de la mama sa, care se află de mai mulţi ani în Italia. Elena Roșior a declarat că a mai primit o donație de 5 mii de euro de la mamă și pe parcursul anului 2018.

Acuzatoarea a mai declarat şi trei conturi bancare, în sumă totală de de 45 de mii de euro.

Familia Roşior a raportat, pentru anul 2020, în proprietate trei automobile, un Nissan evaluat la 200.000 de lei, şi două maşini de model Dacia Logan, care ar fi costat 2000 şi 5000 de lei. În 2021, familia Roşior a vândut cu 10.000 de lei automobilul Dacia, declarat la 5000 de lei, şi a cumpărat 95.000 de lei un Renault Megane, fabricat în 2015.

Pe lângă salariul de procuror, de 245.986 de lei, raportat pentru anul 2020, Elena Roşior a mai declarat un salariu de 17.988 de la Venicio Grup SRL, o firmă din raionul Străşeni, specializată în comerţul cu produse alimentare. Precizăm că funcţia de procuror este incompatibilă cu oricare funcţie, cu excepţia activităţilor didactice şi stiinţifice.

Pentru anul 2021, Elena Roşior a raportat doar salariul de procuror, de 207.466 de lei. Soţul procurorei a raportat venituri salariale de 44.499 de lei de la SRL Cvin Com.

Familia Roşior deține în proprietatea 2 terenuri intravilane în oraşul Anenii Noi, cu suprafața totală de 22 de ari, unul dobândit în 2007, cu 8566 lei, și altul dobândit în 2009, cu 14500 de lei. În Declaraţia de avere pentru anul 2021 nu este indicată valoarea de piață a bunurilor.

Acest material este parte a unei investigații jurnalistice, realizată cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova, în cadrul proiectului „Inițiativa pentru integritate în justiție”, implementat de Comunitatea WatchDog.MD. Fundația Soros Moldova nu intervine în politica editorială a portalului Anticorupție.md.

Julieta Saviţchi
16/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii