Lupta pentru un loc în CSP. Procurorul Vasile Stoinov: cariera şi averea

Julieta Saviţchi
16/07/2022
gagauzinfo

Vasile Stoinov este unul dintre cei 17 procurori care s-au înscris în cursa pentru cele 5 locuri din Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), autoritatea de reglementare în domeniul procuraturii. Membrii CSP urmează să fie aleşi de către Adunarea generală a procurorilor. Un membru va fi ales din rândul procurorilor Procuraturii Generale, iar patru - din rândul acuzatorilor de la procuraturile teritoriale şi cele specializate.

În cursă s-au înscris 17 procurori, dintre care unii au probleme de integritate. Iniţial, în cursă erau 19 candidaţi, însă procurorul Dumitru Obadă nu mai poate să candideze după ce a acceptat postul de agent guvernamental al Republicii Moldova la CEDO, iar procurorul Eduard Bulat și-a retras candidatura. Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au analizat activitatea şi averea fiecărui candidat ca să constate că o bună parte din ei sunt departe de criteriile de integritate în care ar trebui să se încadreze un om al legii.

Vasile Stoinov activează în Procuratură, începând cu anul 1993. A lucrat în mai multe procuraturi teritoriale: Ialoveni, Cantemir, Comrat şi Taraclia. În 2016, a fost desemnat şef adjunct al oficiului Sud al PCCOCS, iar în 2018 a deţinut interimatul de procuror şef al Găgăuziri. În perioada anilor 2009-2013, a fost membru al Colegiului disciplinar al procurorilor. Din 2013 până în 2017 a deţinut mandatul de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

La 1 noiembrie 2021, procurorul general interimar, Dumitru Robu, l-a desemnat pe Vasile Stoinov să asigure interimatul de procuror şef al Găgăuziei.

În 2019, în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor împreună cu ceilalți membri, și-a exprimat acordul pentru numirea în funcție de adjunct al Procurorului General, a procurorilor Mircea Roșioru, Ruslan Popov și Iurie Perevoznic.

În 2019, Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a solicitat procurorului general interimar, Dumitru Robu, demiterea lui Vasile Stoinov din funcția de procuror interimar al autonomiei. Potrivit bașcanului, numirea în funcție a lui Stoinov a fost făcută în mod ilegal. Totodată, Vlah susținea că, în postura de procuror interimar al Găgăuziei, Stoinov executa ordinele fostei guvernări.

În 2018, Vasile Stoinov s-a adresat Secretarului General al Ministerului Justiției al RM cu recomandarea de a include în actele normative ce reglementează activitatea procuraturii datele referitor la procuratura care urmează să reprezinte învinuirea în numele statului la Curtea de Apel Comrat, precum și examinarea posibilității creării subdiviziunii, secției specializate în UTA Găgăuzia care se va ocupa numai de activitatea la Curtea de Apel Comrat pentru a eficientiza lucrul la acest capitol și a specializa procurorii.

Familia lui Vasile Stoinov deţine în proprietate două case de locuit şi două apartamente, iar un apartament, aflat în Taraclia, l-a vândut în 2020 cu 14.000 USD. Anul trecut, omul legii i-a donat fiicei una din case.

Soţia procurorului este profesoară la liceul Mihai Eminescu din Comrat şi a avut anul trecut venituri salariale de 247.210 lei. Capul familiei a contribuit la bugetul comun cu 378.018 lei.

Anul trecut, Vasile Stoinov a primir moştenire patru terenuri agricole, cu suprafaţa totală de 1,7768 ha. Astfel, familia a ajuns să deţină 11 terenuri agricole, cu suprafaţa totală de 7,2 ha.

Acest material este parte a unei investigații jurnalistice, realizată cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova, în cadrul proiectului „Inițiativa pentru integritate în justiție”, implementat de Comunitatea WatchDog.MD. Fundația Soros Moldova nu intervine în politica editorială a portalului Anticorupție.md.

Julieta Saviţchi
16/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii