Luptă strânsă la Institutul Naţional al Justiţiei. 231 de persoane îşi doresc să ocupe funcţii de judecător sau procuror

Anticoruptie.md
10/08/2016
Înscrierea la INJ. Foto: inj.md

231 de pesoane au fost acceptate de Institutul Naţional al Justiţiei (INJ) să participe în cursa pentru cele 20 de locuri pentru candidați la funcția de judecător și 25 de locuri pentru candidați la funcția de procuror. Potrivit listelor publicate de INJ, 167 îşi doresc funcţia de procuror şi doar 64 pe cea de judecător.  

Începând cu 5 septembrie, concurenţii urmează să susţină examenele la proba scrisă şi cea verbală. Rezultatele concursului vor fi anunţate pe 29 septembrie. Instruirea va avea loc în perioada 1 octombrie 2016 – 31 martie 2018. Anterior, Consiliul Superior al Magistraturii a decis că din comisia de admitere vor face parte şi magistraţi străini. 

Candidaţii, obligatoriu, trebuie să fie licenţiaţi în Drept. Cei care îşi doresc să devină judecători trebuie să aibă o vechime în muncă de cel puţin doi ani în profesiile de procuror, avocat, notar, executor judecătoresc etc. 

Anterior, presa a scris despre faptul că mulţi dintre candidaţii la funcţiile de judecător, din promoţiile anterioare, sunt copii ai magistraţilor. Anticoruptie.md a relatat despre cazul lui Corneliu Crețu și Petru Harmaniuc, fiii foștilor judecători Gheorghe Crețu și Valeriu Harmaniuc care s-au înscris în cursa pentru funcția de magistrat la Judecătoria sectorului Centru al Capitalei. Cei doi absolvenți ai Institutului Național al Justiției au decis să-și încerce din nou norocul, după ce anterior candidaturile lor au fost respinse de președintele Nicolae Timofti. Atunci Corneliu Crețu a fost repartizat la Judecătoria sectorului Centru, iar Petru Harmaniuc - la Judecătoria sectorului Râșcani. Cei doi nu au trecut concursul pentru funcţiile de magistrat la Judecătoria sectorului Centru. În schimb, ei vor putea candida în continuare la alte funcții de judecător. 

Anticoruptie.md
10/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii