MAEIE protestează față de decizia Rusiei de a deschide numeroase secții de votare în stânga Nistrului pentru alegerile parlamentare din Duma de Stat

Mădălin Necșuțu
18/09/2021
novosti.pmr

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a transmis, sâmbătă, că Rusia nu s-a conformat cu cererea sa de a nu deschide secții de votare în regiunea transnistreană pentru alegerile legislative din Rusia ce se desfășoară în acest weekend. 

„MAEIE a solicitat părții ruse să se abțină de la deschiderea celor 27 de secții de votare în localitățile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, inclusiv având în vedere imposibilitatea asigurării condițiilor de securitate necesare pentru desfășurarea scrutinului”, precizează comunicatul diplomației de la Chișinău.

Diplomații moldoveni au transmis părții rusești încă de pe 30 iulie cerința ca Rusia să nu deschidă secții de votare în localitățile aflate sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova. „MAEIE regretă că, în pofida poziției expuse în mod consecvent de către autoritățile moldovenești, partea rusă a acționat de o manieră care nu corespunde principiului suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și cadrului juridic bilateral”, se arată într-un comunicat al diplomației de la Chișinău.

În acest weekend, Rusia organizează alegeri parlamentare, astfel că 225 de deputați candidează pentru un loc în Duma de Stat, camera inferioară a Legislativului rus. Aceștia vor fi aleşi în baza listelor de partid, iar restul prin vot uninominal. Rusia este singura țară care deschise secții de votare în regiunea separatistă pe care o susține de facto din toate punctele de vedere. De altfel, Moscova a decis să deschidă cu cinci secții mai mult decât la alegerile parlamentare precedente ce au avut loc în 2016.

În ciuda protestelor de la Chișinău, Rusia a continuat la fiecare alegeri din ultimii ani să mărească numărul de secții în enclava separatistă transnistreană. Rusia o oferit până în prezent peste 220.000 de pașapoarte rusești în Transnistria, ceea ce înseamnă că circa două treimi din cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului sunt deja cetățeni ruși.

 

Mădălin Necșuțu
18/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii