Magistrat respins de șeful statului țintește o funcție administrativă

Anticoruptie.md
15/04/2019
Foto: zdg.md

Magistratul Judecătoriei Criuleni, Alexandru Motricală, respins anterior de la promovare de fostul președinte Vladimir Voronin, solicită să fie avansat într-o funcție administrativă. Cererea sa urmează să fie analizată în ședința de marți, 16 aprilie, a Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătorul a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, realizată împreună cu Ziarul de Gardă, care arată că magistrați controversați erau promovați în sistemul de justiție în pofida refuzului șefului statului de a-i avansa în funcții. Potrivit aceleiași anchete, în aprilie 2008, Alexandru Motricală, propus de CSM la funcția de judecător de instrucție la Judecătoria Dubăsari, a fost respins de șeful statului. Vladimir Voronin scria Consiliului că acesta, „activând în calitate de procuror, s-a manifestat ca persoană cu cunoștințe medii, pasibilă să fie influențată în luarea deciziilor”.

„Dânsul nu dă dovadă de sârguință și perseverență în muncă, nu se bucură de stimă și autoritate, este orgolios și neglijează în mod brutal normele eticii profesionale”, menţiona preşedintele.

În confirmarea celor spuse, Voronin a făcut referire la faptul că Alexandru Motricală ar face abuz de băuturi spirtoase, fiind „văzut în repetate rânduri în stare de ebrietate în locuri publice”. Peste câteva luni, CSM l-a propus reperat pe Motricală, iar președintele Voronin l-a numit judecător de instrucție la fosta Judecătorie Dubăsari (actualmente, Judecătoria Criuleni, după optimizarea hărții judecătoriilor – n.r.), funcție pe care o deține și astăzi, după ce, în octombrie 2013, a fost numit magistrat până la atingerea plafonului de vârstă.

Anticoruptie.md
15/04/2019

Comentarii