Magistrat respins de șeful statului țintește o funcție administrativă

Anticoruptie.md
15/04/2019
Foto: zdg.md

Magistratul Judecătoriei Criuleni, Alexandru Motricală, respins anterior de la promovare de fostul președinte Vladimir Voronin, solicită să fie avansat într-o funcție administrativă. Cererea sa urmează să fie analizată în ședința de marți, 16 aprilie, a Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătorul a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, realizată împreună cu Ziarul de Gardă, care arată că magistrați controversați erau promovați în sistemul de justiție în pofida refuzului șefului statului de a-i avansa în funcții. Potrivit aceleiași anchete, în aprilie 2008, Alexandru Motricală, propus de CSM la funcția de judecător de instrucție la Judecătoria Dubăsari, a fost respins de șeful statului. Vladimir Voronin scria Consiliului că acesta, „activând în calitate de procuror, s-a manifestat ca persoană cu cunoștințe medii, pasibilă să fie influențată în luarea deciziilor”.

„Dânsul nu dă dovadă de sârguință și perseverență în muncă, nu se bucură de stimă și autoritate, este orgolios și neglijează în mod brutal normele eticii profesionale”, menţiona preşedintele.

În confirmarea celor spuse, Voronin a făcut referire la faptul că Alexandru Motricală ar face abuz de băuturi spirtoase, fiind „văzut în repetate rânduri în stare de ebrietate în locuri publice”. Peste câteva luni, CSM l-a propus reperat pe Motricală, iar președintele Voronin l-a numit judecător de instrucție la fosta Judecătorie Dubăsari (actualmente, Judecătoria Criuleni, după optimizarea hărții judecătoriilor – n.r.), funcție pe care o deține și astăzi, după ce, în octombrie 2013, a fost numit magistrat până la atingerea plafonului de vârstă.

Anticoruptie.md
15/04/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii