Magistrata Aliona Miron a fost numită judecătoare la Curtea Supremă de Justiție

Irina Odobescu
09/09/2021
Captură: privesc.eu

Magistrata Aliona Miron a fost numită judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Candidatura acesteia a fost susținută de 53 de deputați din fracțiunea PAS. Magistrata și-a început activitatea de judecătoare în 2009 la Judecătoria Râșcani din Chișinău. Ea figurează printre judecătorii care au beneficiat de apartament la preț preferențial chiar dacă mai deținea un imobil.

În 2019, Alionei Miron i-a încetat mandatul de membru al Colegiului disciplinar. Peste un an, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus Parlamentului Republicii Moldova numirea judecătoarei ca magistrată la Curtea Supremă de Justiție, înaintând proiectul hotărârii.

Magistrata Aliona Miron a fost desemnată „din greșeală” în 2020 una dintre câștigătoarele concursului pentru suplinirea funcției de judecător la CSJ, după ce Elena Belei, membră a CSM numită de Parlament din mediul academic, a votat de mai multe ori pentru candidatura ei în 2020. Belei a declarat că nu a făcut-o intenționat și este vorba de o eroare tehnică. 

Miron este printre judecătorii care au beneficiat de apartament la preț preferențial, chiar dacă mai deținea un imobil. Potrivit unei anchete RISE Moldova, „în 2014, magistrata a declarat că familia sa deține mai multe terenuri agricole și trei case cu o suprafață totală de peste 400 de metri pătrați. Două dintre locuințe, situate în Călărași și Nisporeni, au ajuns în proprietatea familiei Miron în calitate de moștenire și donație”.

„Cea de-a treia locuință este, de fapt, un apartament la sol de 140 metri pătrați din Chișinău. Imobilul este amplasat în zona Academiei de Studii Economice din Moldova și a fost cumpărat de familia Miron la finele anilor ’90. La aceeași adresă magistrata mai are în proprietate și un garaj ridicat acum câțiva ani”, se mai arată în investigație. 

Irina Odobescu
09/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii