Magistrată franceză va acorda asistență în reformarea instituției probațiunii: „Măsurile de alternativă încarcerării necesită rezistență și vigilență permanentă”

Irina Odobescu
01/10/2019
CIJM

Șefa Biroului de executare a pedepselor și grațierilor al Ministerului Justiției din Franța, Laetitia Constantini, va efectua o expertiză a instituției probațiunii din Republica Moldova și va oferi recomandări pentru îmbunătățirea refomei în domeniu. Misiunea magistratei franceze se înscrie în măsurile prevăzute în Acordul de asociere UE-Republica Moldova și este o asistență oferită gratuit de Republica Franceză. „Măsurile de alternativă încarcerării necesită rezistență și vigileță permanentă. Vom diagnostica situația existentă și vom veni cu măsuri alternative încarcerării și recomandări pentru eliminarea problemelor existente”, a spus marți, într-o conferință de presă, Laetitia Constantini.​

Timp de cinci zile, magistrata franceză va merge în vizite de studiu, inclusiv la instituțiile penitenciare, judecătorii, procuraturi pentru a observa cum este aplicată legea în domeniul probațiunii. Necesitatea raportului ține de reforma justiției și va fi realizat la solicitarea ministrei Justiției, Olesea Stamate, în colaborare cu Ambasada Franței la Chișinău și organizația „Justice Coopération Internationale”. „Am lecturat o bună parte a Codului Penal, dar am nevoie să știu și viziunile persoanelor care aplică legea, pentru a înțelege situația în complexitate”, a spus magistrata franceză. 

Laetitia Constantini a ocupat timp de șapte ani funcția de procuror adjunct francez la Procuratura de Executare a Pedepselor. Ea susține că domeniul pedepselor vizează drepturile ambelor părți din cadrul unui proces de judecată, chiar și atunci când e vorba de infracțiuni grave.

Șeful Inspectoratului Național de Probațiune, Andrei Iavorschi, a precizat, în aceeași conferință de presă, că acest proiect este unul de lungă durată și presupune un studiu aprofundat al cadrului legislativ și, inclusiv, elaborarea politicilor de reformre. „Reforma Justiției nu mai este o afirmare goală și de aceea am apelat, în mod intenționat, la ajutorul Franței. Noi suntem siguri că vom lua bunele practici ale dreptului francez. Sigur că reforma necesită eforturi comune și optăm pentru un raport obiectiv, pentru a ameliora punctele slabe și a încuraja punctele tari ale probațiunii moldovenești”, a adăugat Andrei Iavorschi. 

Irina Odobescu
01/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii