Magistrați cu CV-uri controversate, promovați la Curtea Supremă de Justiție și la Curtea de Apel Chișinău

Anticoruptie.md
03/04/2018
Victor Boico (stânga), la ședința CSM din 3 aprilie. Foto: captură privesc.eu

Magistrații Judecătoriei Chișinău Victor Boico și Victor Burduh au fost promovați marţi, 3 aprilie, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în funcția de judecători la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Boico a fost ales cu majoritatea voturilor, chiar dacă a fost notat de Colegiul de selecție și carieră a judecătorilor cu un punctaj mai mic decât alți candidați în concurs. Un alt magistrat, Mihail Diaconu, a fost promovat la Curtea de Apel Chișinău.

Magistratul Victor Boico activează la Judecătoria Chișinău din 1995. Acesta este cunoscut opiniei publice pentru deciziile controversate pe care le-a emis anterior. Boico a fost președintele completului de judecată care, la 20 aprilie 2017, l-a condamnat pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, la 18 ani de închisoare în penitenciar de tip închis. În 2014, judecătorul i-a declarat nevinovați pe Petru Corduneanu, fostul şef al Direcţiei Ordine Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Dumitru Rusu, fostul său adjunct, în dosarul 7 aprilie 2009, după ce, ex-deputata Valentina Cuşnir i-a acuzat că au maltratat-o în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. În aprilie 2014 Boico l-a condamnat la închisoare pe Gheorghe Popa, primul judecător din Moldova prins în flagrant cu mită. După mai bine de trei ani, CSJ a constatat că dosarul penal pe numele judecătorului Gheorghe Popa a fost o provocare pusă la cale de organele de drept. Potrivit declarației de avere pentru 2017, Victor Boico a avut venituri de 251.091 de lei de la Judecătoria Chișinău și Institutul Național al Justiției.

Victor Burduh este vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău din ianuarie 2017, iar anterior a deținut funcția de președinte al Judecătoriei sectorului Ciocana. Potrivit declarației de avere și interese pentru 2017, Victor Burduh a fost remunerat cu 276.428 de lei pentru funcția de judecător și formator la Institutul Național al Justiției. Anul trecut, magistratul a vândut un apartament cu 60 de mii de euro.

Boico și Burduh au fost promovați în funcție deși Consiliul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor din subordinea CSM le-a atribuit calificativul „foarte bine”, în timp ce o altă magistrată a luat determinativul „excelent”. Membrii CSM nu au ținut cont nici de punctajul oferit de Colegiul de Selecție și Carieră a Judecătorilor. Vicepreședintele judecătoriei Chișinău, Victor Burduh, a fost apreciat cu 80 de puncte. Magistratul Victor Boico a obținut 73 de puncte, mai puțin decât Oxana Robu și Liubovi Brînza, contracandidatele sale din concurs.

Mihail Diaconu, promovat de CSM la Curtea de Apel Chișinău, a activat la Judecătoria sectorului Buiucani din 2004. În 2014 a devenit judecător de instrucție la aceeași instanță, iar la sfârșitul lui 2016 a fost desemnat pentru exercitarea atribuţiilor judecătorului de instrucţie la noua Judecătorie Chișinău, sediul Buiucani, pentru perioada ianuarie – decembrie 2017. Ziarul de Gardă a scris anterior că, în aprilie 2009, Diaconu a judecat mai mulți tineri în incinta Comisariatului General de Poliţie (CGP), admițând toate cele nouă demersuri înaintate de procuror, privind aplicarea arestului preventiv a persoanelor reţinute. Spre deosebire de alţi magistraţi implicaţi în judecarea participanţilor la evenimentele din aprilie 2009, Diaconu şi-a păstrat intactă funcţia, precizau atunci jurnaliștii. Tot el se numără printre magistrații care au examinat cauzele privind arestarea celor 15 magistrați vizați în dosarul „Spălătoria rusească”. Potrivit declarației de avere pentru 2017, Diaconu a încasat venituri de 248.414 lei de la Judecătoria Chișinău.

Anticoruptie.md
03/04/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii