Magistratul Ion Muruianu, care i-a numit pe jurnaliști „câini turbați”, a fost demis. Cu ce avere părăseşte sistemul

Julieta Saviţchi
07/09/2021

Fostul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, care activa ca judecător în Curtea de Apel Chişinău, a fost demis din sistem. Consiliul Superior al Magistraturii acceptat marţi, cu 7 voturi pro, cererea de demisie depusă de magistrat cu mai bine de două luni în urmă. Magistratul s-a remarcat prin declarații controversate, inclusiv cea prin care i-a numit pe jurnaliști „câini turbați”. 

Ion Muruianu, a depus cerere de demisie, după 31 de ani de activitate în magistratură, pe motiv că a atins vârsta de 65 de ani şi conform legii, nu mai are dreptul să activeze în sistem. Acesta primeşte o pensie lunară de peste 29 de mii de lei.

Ion Muruianu şi-a început cariera în calitate de anchetator de miliţie în Criuleni, unde a lucrat timp de doi ani, apoi a activat timp de 6 ani în calitate de avocat. Mandatul de judecător l-a primit  în 1990, când a început să activeze la Judecătoria sectorului Buiucani din Chişinău.

În perioada guvernării comuniste Ion Muruianu a avut o carieră galopantă. În 2001 este numit vicepreşedite al Judecătoriei Buiucani, iar în 2007 a ajuns în fotoliul de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie. În perioada respetivă, Ion Muruianu a fost supus criticilor din partea societăţii civile, a partidelor de opoziţe şi a unor instituţii de presă pentru că ar fi slujit intereselor partidului de la guvernare, iar prin interrmediul său Vladimir Voronin ar fi controlat sistemul judecătoresc.

Muruianu a fost criticat de presă şi după ce a spus că unii ziarişti nu sunt câinii de pază ai democraţiei, ci „câini turbaţi”

După căderea regimului comunist, în vara anului 2009, partidele pro europene ajunse în Parlament au pus problema demiterii lui Muruianu. În 2010, Parlamentul l-a demis pe judecătorul Ion Muruianu din funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie. Pentru demitere au votat deputaţii coaliţiei de guvernămînt. Independenţii din Moldova Unită au refuzat să participe la vot, iar comuniştii au părăsit sala de şedinţe în semn de protest. Unul din motivele demiterii a fost că a jignit presa, iar altul a fost numărul mare de dosare pierdute de Republica Moldova la CEDO, în urma deciziilor pronunţate de Muruianu.

El a declarat atunci că demiterea sa este doar politică. Ion Muruianu a lucrat încă doi ani în calitate de judecător al Curţii Supreme de Justiţie, după care a fost strămutat la Curtea de Apel Chişinău, în urma reformei prin care a fosr redus numărul de magistraţi din instanţa supremă.

Judecătorul Muruianu a avut anul trecut venituri din salariu de 355.593 de lei, iar pensia sa a fost de 348.669 de lei, mai precis 29.055 de lei pe lună.

Magistratul a raportat în proprietate o casă de locuit, o vilă, un apartament, două spaţii comerciale şi două garaje. Patru din aceste îmobile magistratul le-a procurat în perioada guvernării comuniste.

În 2007, anul când a ajuns la cârma Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu şi-a procurat un automobil nou-nouţ, de model Subaru Tribeca, pentru care a scos din buzunar 611.132 de lei.

Din familia lui Ion Muruianu mai activează în sistem nora sa, Maria Muruianu, magistrată la Judecătoria Chişinău.

 

Julieta Saviţchi
07/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii