MAI insistă: Amenzi usturătoare sau chiar închisoare pentru insultarea polițiștilor. Cum comentează experții

Evelina Pîrău
28/11/2019

Jignirea unui polițist i-ar putea costa pe cetățeni 50 de mii de lei sau chiar libertatea pentru o perioadă de până la trei ani. Ministerul de Interne a propus un șir de amendamente la Codul Penal și la cel Contravențional privind înăsprirea pedepselor pentru nesupunerea față de cerinţele poliţiştilor. Experți au criticat inițiativa MAI pe motiv că ar putea conduce la intensificarea abuzurilor din partea poliției.

Ministerul de Interne propune ca insultarea sau ameninţarea persoanei cu funcţie de demnitate publică să fie pedepsită cu amendă de la 20 de mii la 50 de mii de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la unu la trei ani.

Pedepsele pentru opunerea de rezistenţă sau aplicarea violenței faţă de polițiști vor fi de la 35 la 50 de mii de lei amendă sau închisoare de la doi la cinci ani.

Autorii proiectului și-au argumentat inițiativa prin faptul că legislaţia moldovenească ar fi prea blândă față de cei care jignesc sau nu se supun polițiștilor și i-ar încuraja pe răufăcători să nu se conformeze cerințelor legale ale oamenilor legii.   

Pe de altă parte, unii experți consideră nejustificate argumentele celor de la Ministerul de Interne.

Vadim Vieru, avocat în cadrul Asociației Promo-LEX, consideră că cei de la MAI ar trebui mai întâi să se clarifice cu nemulțumirele cetățenilor față de polițiști. „MAI ar trebui sa identifice cauza de ce unii cetățeni sunt nemulțumiți de activitatea poliției și ajung la situația în care insultă polițiștii. Practica internațională arată că respectul cetățenilor și populației față de organele de drept în general și respectarea legii în special nu se obține prin pedepse dure, ci mai degrabă prin informare, comunicare și exercitarea muncii în mod profesionist și conștiincios”, ne-a declarat apărătorul.

Deputatul Dumitru Alaiba a calificat inițiativa Ministerului de Interne drept una antidemocrată. O guvernare care avansează democrația nu promovează asemenea inițiative. O guvernare care crede în democrație va veni cu inițiative care vor contribui la apropierea dintre polițist și cetățean, la creșterea încrederii, nu va vedea soluții în creșterea amenzilor și a pedepselor”, a declarat Alaiba pe rețelele de socializare.

Evelina Pîrău
28/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii