Mai multe ONG-uri cer Parlamentului transparență în procesul de selectare a membrilor CSM din rândul profesorilor de drept și a membrului CSP din partea societății civile

Anticoruptie.md
06/12/2017
Foto: CIJM

Mai multe organizații neguvernamentale, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova, solicită Legislativului asigurarea unei proceduri transparente și bazate pe merit de selectare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari și a membrului Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societății civile. Asta după ce, pe 4 decembrie, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a anunțat concursul pentru suplinirea locurilor vacante în baza unei proceduri diferite decât cea prevăzută de regulamentul adoptat în 2013.

Într-o scrisoare adresată membrilor Comisiei, organizațiile semnatare argumentează că, potrivit deciziilor adoptate, a fost redusă lista criteriilor de eligibilitate, fiind excluse cerințele privind reputația ireproșabilă și lipsa apartenenței politice, lipsesc criteriile de evaluare a candidaților, iar termenul de depunere a actelor s-a redus până la o săptămână. Totodată, nu este prevăzută procedura și etapele de selecție.

ONG-urile solicită extinderea termenului limită pentru depunerea actelor și completarea listei actelor pe care urmează să le depună candidații cu un document în care aceștia să-și expună viziunea asupra viitoarei activități a CSM și CSP. De asemenea, se cere audierea publică a candidaților eligibili de către Comisie și publicarea din timp a informației cu privire la data și ora interviului, dar și stabilirea criteriilor clare de departajare a candidaților și asigurarea unui proces transparent de apreciere a lor.

Anticoruptie.md
06/12/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii