Mai multe ONG-uri cer Parlamentului transparență în procesul de selectare a membrilor CSM din rândul profesorilor de drept și a membrului CSP din partea societății civile

Anticoruptie.md
06/12/2017
Foto: CIJM

Mai multe organizații neguvernamentale, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova, solicită Legislativului asigurarea unei proceduri transparente și bazate pe merit de selectare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari și a membrului Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societății civile. Asta după ce, pe 4 decembrie, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a anunțat concursul pentru suplinirea locurilor vacante în baza unei proceduri diferite decât cea prevăzută de regulamentul adoptat în 2013.

Într-o scrisoare adresată membrilor Comisiei, organizațiile semnatare argumentează că, potrivit deciziilor adoptate, a fost redusă lista criteriilor de eligibilitate, fiind excluse cerințele privind reputația ireproșabilă și lipsa apartenenței politice, lipsesc criteriile de evaluare a candidaților, iar termenul de depunere a actelor s-a redus până la o săptămână. Totodată, nu este prevăzută procedura și etapele de selecție.

ONG-urile solicită extinderea termenului limită pentru depunerea actelor și completarea listei actelor pe care urmează să le depună candidații cu un document în care aceștia să-și expună viziunea asupra viitoarei activități a CSM și CSP. De asemenea, se cere audierea publică a candidaților eligibili de către Comisie și publicarea din timp a informației cu privire la data și ora interviului, dar și stabilirea criteriilor clare de departajare a candidaților și asigurarea unui proces transparent de apreciere a lor.

Anticoruptie.md
06/12/2017

Comentarii