Mai multe ONG-uri solicită Procuraturii Generale să investigheze declarațiile făcute de Ilan Șor sub aspectul incitării la ură

Anticoruptie.md
24/07/2018
Captura foto

Mai multe organizații din domeniul protecției drepturilor omului au cerut Procuraturii Generale să investigheze declarațiile făcute de primarul orașului Orhei, Ilan Șor, care este și liderul unui partid politic, cu același nume, sub aspectul incitării la ură. Anterior și organizațiile de media au cerut organelor de drept să investigheze amenințările cu răfuiala fizică la adresa jurnaliștilor, făcute săptămâna trecută de Ilan Șor, într-un clip video postat pe rețelele de socializare. 

Redăm integral declarația organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului:

„Organizațiile semnatare condamnă discursul de ură și amenințările făcute de Ilan Șor, primarul orașului Orhei și președintele partidului politic „Şor”, la adresa jurnaliștilor și a unor oponenți politici. Acest comportament este incompatibil cu democrația, instigă la ură și violență. El nu poate fi lăsat nesancționat de către autorități.

La 20 iulie 2018, în cadrul unui eveniment organizat de partidul „Șor”, mai mulți simpatizanți ai lui Ilan Șor au protestat în municipiul Chișinău la sediile a două partide politice în legătură cu pretinsa închidere a magazinelor sociale.

În discursul adresat simpatizanților săi, plasat pe rețelele de socializare și mediatizat amplu ulterior, Ilan Șor a venit cu amenințări în adresa jurnaliștilor și liderilor a două partide politice de opoziție.

Acesta a declarat următoarele:

«Я обещаю: Они у меня будут висеть на Арке. Каждый. И Каждый будет делать с ними, что посчитает нужным. Потому что, они негодяи. Сволочи, негодяи, паскуды. Задавим их, задушим!»;

«Вы – негодяи и твари, и мы вас задушим!»;

«Они, я не побоюсь этого слова, животные и мы их накажем»;

«Запомнитe, мы вас будем ждать везде: у дома, в темных переулках и соседям расскажем, кто вы такие на самом деле».;

«Замочим их в сортире»; «Закатаем в асфальт»;

«Мы будем их давить как последних мышей под плинтус, чтобы эти твари прятались от нас».

Considerăm că aceste declarații depășesc limitele garantate de libertatea de exprimare, deoarece amenințările publice cu răfuială fizică și vătămare corporală făcute de un politician sunt inadmisibile într-o societate democratică. Acest discurs se întemeiază pe intoleranța, care are la bază viziunile politice și reprezintă un discurs de ură, care este inacceptabil într-o societate democratică. Autoritățile trebuie să prevină și să sancționeze astfel de comportamente.

În acest context,

Suntem solidari cu organizațiile de media care au condamnat afirmațiile cu caracter amenințător la adresa jurnaliștilor făcute de Ilan Șor.

Solicităm Procuraturii Generale să investigheze declarațiile făcute de Ilan Șor sub aspectul incitării la ură.

Chemăm organele de drept, autoritățile publice și cele electorale, să întreprindă toate măsurile necesare în vederea prevenirii și stopării discursului de ură, care, în perspectiva campaniilor electorale, poate deveni extrem de periculos pentru societate.

Solicităm poliției să asigure exercitarea dreptului la libertatea de exprimare și să nu permită acte de violență fizică și verbală în adresa protestatarilor sau de către protestatari. Chemăm partidele politice, liderii, reprezentanții și simpatizanții acestora să respecte normele democratice și decența discursului public, păstrându-l în limitele acceptate de democrație și demnitatea umană”.

Organizațiile semnatare:

  • Amnesty International Moldova (AIM)
  • Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
  • Centrul de Informații GENDERDOC-M
  • Promo-LEX
  • RCTV Memoria
Anticoruptie.md
24/07/2018
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii