Mai puține cazuri de corupție în rândul polițiștilor // Care este cauza

Crina Dumitriu
10/12/2023

Serviciul Protecție Internă și Securitate al Ministerului de Interne a pornit, de la începutul anului curent, 49 de cauze penale pe numele angajaților MAI suspectați de acte de corupție. Numărul politiștilro cu probleme de integritate este în scadere cu 40 la sută în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022. 

Din numărul total al cauzelor penale instrumentate de SPIA, 42 sunt la etapa de urmărire penală, cinci cauze au fost transmise în judecată, iar una a fost clasată.

MAI susține că în 2023 a crescut și numărul angajaților care denunță, din proprie inițiativă, încercările de corupere asupra lor. În acest sens, în 2023, 148 de angajați au depus rapoarte, în timp ce în 2022 au fost înregistrate doar 71 de cazuri. 

Datele au fost prezentate de MAI în contextul marcării în data de 9 decembrie a Zilei Internaționale Împotriva Corupție. Analizele SPIA arată că angajații cei mai expuși la corupție sunt cei cu o vârstă medie de aproximativ 30 de ani, care au un stagiu de activitate în sistem cuprins între 5 și 10 ani. Cel mai des, acești angajați recurg la asemenea ilegalități din cauza salariilor.

MAI precizează că, pentru anul 2024, retribuția ofițerilor și subofițerilor va crește, în medie, cu 11% și va ajunge până la peste 13 300 de lei și, respectiv, 11 500 de lei. În medie, pentru anul viitor, în cadrul sistemului afacerilor interne, salariul net va varia între 7 795 și 10 202 lei, precizează sursa citată.  

Crina Dumitriu
10/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii