Maia Sandu a promulgat legea privind evaluarea Procurorului General. Mecanismele prin care poate fi demis Stoianoglo

Mădălin Necșuțu
03/09/2021
Colaj: CIJM

PreședinteleRepublicii Moldova Maia Sandu, a promulgat, vineri, legea care instituie un mecanism de evaluare a activității procurorului general. Sandu a argumentat că astfel va începe construcția unui stat de drept veritabil și ca Procuratura Generală nu va mai fi dependentă de interesele unor grupări criminale.

Ea a calificat ca fiind nefondate criticile societății civile și a opoziției care invocă „un atentat la adresa independenței Procuraturii prin intermediul acestei legi”. Sandu a explicat că aceste legi nu urmăresc să să subjuge instituția Procuraturi Generale unei formațiuni politice, așa cum acuză o parte a societății civile.

„Noi astăzi nu avem stat de drept, ca să vină societatea civilă și să ne spună că atentăm la independența statului de drept. Noi suntem la etapa la care trebuie să creăm acest stat de drept. Noi îl vom creea și abia atunci vom avea grijă ca acest stat de drept să nu stea la cheremul politicienilor și să nu fie influențat politic”, a decarat Maia Sandu.

Fostul șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, aprecia înainte de alegerile parlaemntare recent din 11 iulie că reforma justiției din Republica Moldova nu progresează, ci regresează. Deși s-au investit sume colosale, justiția din Republica Moldova este departe de a fi una independentă, iar influența intereselor politice sau economice a fost evidentă și în trecut și acest lucru nu s-a schimbat, spunea atunci Michalko. El a mai spus că promovarea în funcții cheie din justiție a unor persoane cu grave probleme de integritate o dovadă că sistemul e complet nefuncțional.

Mecanismul de evaluare a procurorului general, Aleksandr Stoianoglo, va putea fi declanșat la sesizarea șefului statului sau de cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Ulterior se va face o comisie specială de evaluare a performanțelor procurorului general formată din cinci membri propuşi de Președintele țării, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, CSP, iar unul propus de însăşi procurorul general care urmează a fi evaluat.

Membrii comisiei de evaluare propuși de şeful statului și Ministerul Justiției nu pot fi funcționari publici. Apoi, Raportul Comisiei de evaluare va fi transmis la CSP care poate da următoarele calificative: ”excelent”, ”bine” sau ”nesatisfăcător”.

În cazul dacă activitatea procurorului general va fi declarată nesatisfăcătoare, CSP va propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

Un alt amendament votat la Legea cu privire la Procuratură prevede posibilitatea suspendării din funcție a procurorului general dacă pe numele său este pornit un dosar penal. Procurorul general interimar pentru perioada suspendării va fi numit de către preşedintele ţării, la propunerea CSP.

Preluare din experiența României

Maia Sandu a mai afirmat că noua guvernare de la Chișinău preia din experiența României la capitolul construcția unui stat de drept, iar PAS este gata să-și asume responsabilitatea politică pentru această reformă.

La începutul lui aprilie, șefa statului declara că mizează pe sprijinul României și al altor parteneri și pentru „reformarea tutoror instituțiilor care țin de siguranța națională”, precum Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Ea consideră că, din cauza corupției „există mari vulnerabilități în interiorul acestor servicii”. În plus - apreciază șefa statului, în ceea ce analiștii consideră o aluzie la imixtiunile rusești - în serviciile speciale „e greu să spunem cine pentru cine lucrează”.

De altfel, miercuri, președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, a declarat și el că se bucură de deschiderea României cu care vrea să conlucreze pe mai multe domenii de interes pentru amebele state.  

Mădălin Necșuțu
03/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii