Maia Sandu a retras din Comisia pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la CEDO membrul desemnat de Igor Dodon. Ministrul Justiției: „E ilegal”

Marcela Meglei
15/01/2021

Președinta Maia Sandu l-a retras din Comisia pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la CEDO din partea Republicii Moldova pe membrul desemnat Igor Dodon, Pavel Abraham. În locul acestuia a fost desemnată magistrata Viorica Puica. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că șefa statului nu ar fi avut dreptul să retragă membrul desemnat de fostul președinte, acest lucru nefiind prevăzut de regulament.

„Ținând cont de importanța reprezentării R. Moldova la CEDO de către un judecător onest și profesionist, așteptările societății sunt ca acest concurs să se desfășoare într-o manieră de maximă transparență și corectitudine. Respectiv, am desemnat-o drept reprezentant al Președinției în această comisie pe dna Viorica Puică, o judecătoare competentă și corectă”, spune Olesea Stamate. Ea a subliniat că Abraham a fost retras din cauza unor dubii rezonabile cu privire la integritatea acestuia.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că regulamentul nu permite șefului statului să retragă membri din componența Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la CEDO din partea Republicii Moldova.

„Conform prevederilor Regulamentului autoritățile și organizațiile responsabile vor desemna membrii în Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului până la 10 decembrie 2020. Regulamentul nu prevede posibilitatea retragerii unui membru de către autoritățile și organizațiile responsabile. Doar membrul poate decide să se retragă din cadrul Comisiei. Adresarea Președintelui Republicii Moldova va fi pusă în discuție în cadrul ședinței Comisiei din 22 ianuarie 2021 pentru a decide, dacă, în mod excepțional, putem accepta încă un membru (doamna judecător, Viorica Puica) desemnat de către Președintele RM. Sper foarte mult că, nimeni nu este interesat să obstrucționeze/discrediteze activitatea Comisiei, care are o sarcină extrem de importantă”, a scris ministrul Justiției, într-o postare pe Facebook.

Precizăm că din Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului fac parte:

  1. Fadei Nagacevschi;
  2. Pavel Abraham;
  3. Vasile Bolea;
  4. Dinu Plîngău;
  5. Ian Feldman;
  6. Oleg Rotari;
  7. Serghei Țurcan;
  8. Mircea Roșioru;
  9. Tamara Chișcă-Doneva;
  10. Luiza Gafton;
  11. Mariana Timotin;
  12. Angela Motuzoc;
  13. Gheorghe Leucă;
  14. Emanoil Ploșnița;
  15. Violeta Cojocaru;
  16. Stanislav Pavlovschi;
  17. Iulian Groza;
  18. Nicolai Cheleș.

La concursul național pentru funcția de judecător al CEDO s-au înscris 13 candidați.

Marcela Meglei
15/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii