Maia Sandu denunță activitatea vădit părtinitoare a Procuraturii Generale în cadrul dosarelor penale deschise pe numele omului de afaceri Veaceslav Platon

Mădălin Necșuțu
18/06/2021
RISE Moldova

Președintele Maia Sandu a denunțat lipsa de implicare a procurorilor pe dosarele de rezonanță în care este implicat controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, recent scos de sub învinuire în mai multe dosare legate de spălare de bani în proporții deosebit de mari. 

„Pe [numele] acestui om există multe alte dosare. M-a mirat că decizia s-a dat în ziua în care s-au împlinit doi ani de când a plecat Plahotniuc, este și o notă de simbolism aici. Știm că se pun presiuni pe judecători, se încearcă să se cumpere judecători, există procurori care lucrează pentru Platon și spun asta cu toată responsabilitatea și există în continuare pericolul că unii judecători își vor vinde deciziile”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime”, difuzată joi seara de la ProTV Chișinău.

Ea a mai completat că, în ciuda discuțiilor avute cu Procurorul General, Aleksandr Stoianoglo, pe acest subiect, activitatea și implicarea procurorilor în dosarele în care figurează Platon lasă de dorit.

„Despre ineficiența activității procuraturii eu voi continua să vorbesc. Noi tot auzim de la procurorul general că se lucrează pe anumite dosare și că ele vor ajunge în instanță, înțelegem că sunt dosare complicate, dar trebuie să vedem finalitate. Trezește mari semne de întrebare lipsa interesului procuraturii față de abuzurile comise acum de gruparea Platon”, a spus Maia Sandu.

De altfel, Veaceslav Platon a devenit foarte activ în această campanie electorală, după eliberarea sa, fiind unul dintre cei mai aprigi contestatari ai președintelui Maia Sandu. Platon nu a comentat încă declarațiile Maiei Sandu.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat, la începutul acestui an, în cadrul unei conferințe de presă, că există o legătură între controversatul om de afaceri Veaceslav Platon și Svetlana Curdova, soția procurorului general Alexandr Stoianoglo. Această relație de afaceri, în opinia lui Viorel Morari, explică urgentarea revizuirii dosarului deschis pe numele lui Platon.

Veaceslav Platon a fost eliberat din închisoare la începutul acestei săptămâni, după ce magistrații au admis demersul de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Informația a fost confirmată pe rețelele de socializare de către avocatul lui Platon, Ion Crețu.

Amintim că la 18 mai, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că beneficiarul principal al fraudei bancare ar fi fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc. În același timp, dosarul penal în care a fost condamnat Veaceslav Platon ar fi unul falsificat în totalitate.

Ulterior, în presă a apărut o înregistrare video de la audierele lui Veaceslav Platon de către procurorul general Alexandr Stoianoglo la scurt timp de la desemnarea sa în funcție, în care cei doi vorbesc amical.

În aprilie 2017, magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, l-au condamnat pe Platon la 18 ani de închisoare cu executare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, care a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei. La citirea dispozitivului sentinței a fost prezent și Platon. El a fost lipsit însă de ultimul cuvânt, fiind înlăturat de la judecarea procesului său la începutul anului.

Mădălin Necșuțu
18/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii