Maia Sandu, despre concursurile din domeniul justiției: „Nu ar mai trebui organizate de Comisia parlamentară de profil”

Crina Dumitriu
03/08/2019

„Concursurile pentru ocuparea funcțiilor în justiție nu ar mai trebui organizate de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, care este dominată de PSRM”, a declarat prim-ministra Maia Sandu. Șefa Executivului de la Chișinău a vorbit la postul TV8, comentând criticile în adresa coaliției de guvernare PSRM-ACUM, după mai multe selecții controversate făcute de comisie, în special alegerea consilierului prezidențial, Ruslan Flocea la conducerea Centrului Național Anticorupție.

„Am avut o comisie în care un partid a avut mai multe voturi și ei au fost părtinitori (...). Deci asta înseamnă că partidele nu pot organiza concursuri autentice. Pe de o parte, s-a respectat legea, dar concursul nu a fost autentic, pentru că unele evaluări trezesc multe semne de întrebare. Cred că problema cea mare a fost că criteriile nu au fost stabilite foarte clar. Cred că din lipsă de experiență, pentru că atunci când începi un concurs e un lucru, nu poți să prevezi toate situațiile. E prima dată când noi încercăm să separăm lucrurile în funcție de cât de aproape a fost de regim un om sau altul, pentru că e un fel de lustrație. Înțeleg că la Parlament încă se discută pe acest subiect, în fracțiuni sunt discuții aprinse”, a spus Sandu. Ea susține că a exprimat îngrijorări de la bun început, în cadrul coaliției de guvernare, cu privire la acest concurs, dar nu a fost ascultată.

Amintim că, la 25 iulie, Nicolae Eșanu, secretar de stat la Ministerul Justiției, și Vladimir Grosu, ex-ministru al Justiției în Guvernul Gaburici, au fost selectați pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Parlamentului. La concursul organizat de Legislativ și-au depus dosarele 23 de candidați, la etapa interviului fiind admiși doar 16 dintre aceștia. 

Patru zile mai târziu, secretarul general al Președinției, Ruslan Flocea, a acumulat punctajul maxim în cadrul concursului pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție, organizat de Comisia juridică, numiri și imunități. Vedeți aici ce punctaj au oferit membrii Comisiei celor nouă candidați, care au trecut proba interviului, pentru funcția de șef al CNA. Distribuția punctelor arată că Ruslan Flocea, cel care a ieșit învingător în concurs, a fost favorizat de deputații socialiști, membri ai Comisiei, dar și de parlamentarii democrați.

Aici puteți afla cine sunt deputații din Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, care au ales doi judecători la Curtea Constituțională și noul director al CNA.

Crina Dumitriu
03/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii