Maia Sandu, despre monopolul asupra exportului miezului de nucă: „Șase companii au plătit PD-ului câte 50 de cenți pentru fiecare kilogram”

Ilie Gulca
07/08/2019
Foto: Anticoruptie.md

Reprezentanții mai multor companii ar fi plătit câte 50 de cenți „mită” Partidului Democrat pentru fiecare kilogram de miez de nucă, destinat exportului, a declarat prim-ministra Maia Sandu, miercuri, în cadrul ședinței Executivului. Șase companii au fost nevoite să plătească Partidului Democrat pentru a putea exporta produsele, a precizat șefa Cabinetului de Miniștri.  

„O parte din banii colectați au mers în buzunarul PD-ului, ca să își poată plăti trolii, comentatorii, televiziunile și multe alte articole”, a precizat Maia Sandu, îndemnându-i pe toți producătorii și exportatorii de miez de nucă să spună public cine le-a cerut mită. În plus, șefa Guvernului a dezvăluit că polițiștii, la comanda democraților, îi hărțuiau și pe cei care beneficiau de ajutoare sociale de la stat și vindeau și nuci. Oamenii legii le cereau acestora să scrie reclamații pe numele companiilor cărora le-au vândut nuci pentru a demonstra că firmele nu dețin certificate de proveniență a nucilor.

„Trebuie să se rezolve problema acestor dosare penale deschise pentru contrabandă. Între timp, la vamă trebuie să se deschidă calea pentru aceste exporturi. Trebuie să identificăm metode de legalizare a procesului de vindere a nucilor”, a insistat Sandu. Ministra Finanțelor a anunțat intenția Serviciului Vamal de a modifica procedura de completare a declarațiilor vamale la exportul de nuci astfel încât să fie revizuit criteriul de risc.

În 2018, în contextul reducerii considerabile a prețurilor de achiziție a miezului de nucă, Maia Sandu a acuzat familia fostului prim-ministru Pavel Filip că a monopolizat exportul de nuci și că a dictat prețurile de piață. Este vorba de SRL Monicol, deținută de familia Vicol, cuscrii lui Pavel Filip. După ce a fost acuzat de nepotism, premierul Pavel Filip a recunoscut că Dumitru Vicol este tatăl fetei cu care s-a căsătorit feciorul său în 2016, dar a respins acuzațiile că Monicol ar deține monopol pe piața exporturilor de miez de nucă.

Potrivit datelor Serviciului Vamal al Republicii Moldova privind exportul de nuci pentru perioada 1 ianuarie 2018–12 noiembrie 2018, 27 de companii moldovenești au exportat, în total, 10,7 mii de tone de miez de nucă, în valoare de 1,3 miliarde de lei. Aproape 30% din valoarea exportată i-a revenit companiei Monicol – 2.548 de tone de miez de nucă în valoare de 372 637 015 lei.

Centrul de Investigatii Jurnalistice a scris despre SRL Monicol că a beneficiat ,de asemenea, de subvenții din partea Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură. 

Ilie Gulca
07/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii