Maia Sandu, despre sarcinile noului procuror general: „Va trebui să-i tragă la răspundere pe cei care și-au bătut joc de popor și să facă reforme reale”

Cornelia Cozonac
10/07/2019

Prim-ministra Maia Sandu afirmă că următorul procuror general, care „va fi selectat în mod transparent și pe baza principiilor meritocrației și integrității”, va avea două sarcini majore de îndeplinit: să asigure aplicarea legii prin „tragerea la răspundere a tuturor celor care și-au bătut joc de popor și să înceapă  procesul de reformă reală, astfel încât procuratura să nu mai ajungă niciodată așa cum a fost în ultimii ani”. ”Vom insista pe toate căile legale pe realizarea ambelor deziderate”, a scris șefa Guvernului, marți, pe pagina sa de Facebook, după ce Parlamentul a adoptat o rezoluție în care se constată că Eduard Harunjen a participat ilegal la concursul pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova. 

„Ziua de astăzi poate deveni un punct de cotitură în procesul de reformare a organelor procuraturii. După emiterea decretului de constatare a încetării raporturilor de serviciu ale lui Harunjen, vom scăpa de un procuror general, sub conducerea căruia, procuratura a devenit instituția care a stat la straja tuturor schemelor criminale ale lui Plahotniuc prin care se furau miliarde de la cetățeni, care băga la pușcărie oameni nevinovați doar pentru că aceștia îndrăzneau să se opună regimului, care a făcut totul ca beneficiarii furtului miliardului să fie protejați și să nu restituie nimic din banii furați. Și încă multe alte lucruri despre care a vorbit și încă va vorbi multă vreme toată societatea”, a precizat Maia Sandu. 

Decizia majorității din Parlamentul Moldovei deschide calea pentru ca președintele Igor Dodon să semneze un decret de demitere din funcție a lui Eduard Harunjen, conform Legii privind Procuratura. Procurorul general în funcție Eduard Harunjen a declarat că rezoluția are la bază o decizie politică care nu respectă prevederile legale. Harunjen a fost numit în funcție în 2016, pentru un mandat de șapte ani, fiind primul procuror general, numit în baza prevederilor noii legi a procuraturii, elaborată și aprobată în cadrul reformării organelor procuraturii.       

Cornelia Cozonac
10/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii