Maia Sandu: Fostul director SIS și adjunctul său trebuie să răspundă pentru deciziile abuzive privind expulzarea profesorilor turci

Valeria Vițu
04/09/2019
Ziarul de Gardă

Șefa Executivului de la Chișinău, Maia Sandu, susține că „există probe care demonstrează că deciziile abuzive legate de expulzarea profesorilor turci au fost luate de fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, și de fostul director adjunct al SIS, Alexandru Baltaga”. Declarația a fost făcută de Maia Sandu, în debutul ședinței Guvernului, la aproape un an de când au fost reținuți și expulzați cetățenii turci.

Totodată, Maia Sandu a solicitat procurorilor din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău să investigheze acest caz cu toată seriozitatea și să nu tergiverseze procesul. „Există niște suspiciuni că acolo procurorii nu sunt suficient de interesați ca să cerceteze această cauză cu toată seriozitatea”.

„Fac apel și către procurorul orașului Chișinău, dar și către procurorul general, să se asigure că acest caz este investigat cu cea mai mare seriozitate și la momentul potrivit societatea să fie informată, să ne fie oferite mai multe detalii despre acest abuz și, respectiv, cei care sunt implicați, să fie sancționați”, a mai declarat Maia Sandu.

La începutul lunii august, Procuratura municipiului Chişinău a deschis o cauză penală pe faptul excesului de putere sau depăşirii atribuţiilor de serviciu, în cazul expulzării celor șapte profesori turci de pe teritoriul R. Moldova. Sunt vizați angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Procurorii au pornit cauză penală în baza materialelor anchetei, efectuate de Serviciul protecție internă și anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne, dar și ținând cont de hotărârea de condamnare a R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, declarați indizerabili pe teritoriul R.Moldova. 

Conform aceleiași hotărâri din 11 iunie 2019, Guvernul Republica Moldova a fost a obligat să achite câte 25.000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate şi care s-au adresat la CEDO, suma totală constituind de 125.000 de euro, echivalentul a 2.560.000 de lei.

Autoritățile de la Ankara au solicitat Chișinăului arestarea celor șapte profesori turci pentru simplu motiv că lucrează în școlile finanţate de Fethullah Gulen, acuzat de organizarea unei lovituri de stat în Turcia. După extrădarea celor șapte profesori turci, organele de drept din Ankara au condamnat până în prezent cinci dintre aceștia, pentru pretinse activități teroriste. Ultimii doi au fost condamnați în lunile iulie–august curent. 

Valeria Vițu
04/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii