Maia Sandu: Grupările Plahotniuc, Platon, Șor și Andronachi, cea mai mare amenințare la securitatea statului

Ilie Gulca
14/09/2021
Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor

Președinta Maia Sandu consideră că cea mai mare problemă de securitate a Republicii Moldova sunt în prezent grupările criminale ale lui Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Vladimir Andronachi. Aceste grupări, în opinia șefului statului, au subminat în timp îndelungat statul și amenință în continuare securitatea acestuia.   

„Noi avem instituții foarte vulnerabile, care au fost măcinate de interese și corupție. Avem și am avut grupări corupte care, de-a lungul timpului, au dăunat mai mult instituțiilor statului decât altele”, a declarat Maia Sandu luni seară în cadrul unei emisiuni la TV8.  

Șefa statului susține că gruparea lui Plahotniuc funcționează în continuare, chiar dacă nu are aceeași putere pe care a avut-o în trecut, „dar asta nu înseamnă că și-a pierdut total controlul în anumite instituții”.

Despre gruparea lui Platon, Maia Sandu a spus că „a fost probabil prima care a cumpărat deputați și judecători”, subliniind că acest personaj exercită în continuare control asupra procurorilor.

„Nu pot să spun câți judecători lucrează pentru Platon și câți lucrează pentru Plahotniuc, dar vedem totuși o influență mai mare a lui Platon în domeniul procuraturii”, a detaliat președinta.

În afară de cele două, Maia Sandu a menționat grupările „mai mici”, ale lui Șor și Andronachi, „care au subminat foarte mult statul”.

Despre sistemul bancar, ea a spus că este totuși într-o situație mai bună acum pentru că a fost întreprinse anumite măsuri.

Cu toate acestea, a adăugat ea, „există intenții din partea acestor grupări pentru că în trecut s-au tot furat acțiuni mai întâi de la stat, după care de la oameni din sectorul privat, după care unii hoți au furat de la alții. Prin urmare, există această dorință de a prelua controlul acțiunilor în anumite bănci”.

În cele din urmă, șefa statului a subliniat că „vulnerabilitatea statului este în sistemul judecătoresc deoarece se ajunge în justiție și acolo se emit decizii cumpărate de o grupare și atunci lucrurile se complică”.         

Ilie Gulca
14/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii