Maia Sandu, în Parlament: „Reforma Justiției nu este moftul meu personal, e reforma pe care am promis-o oamenilor. Lupta pentru procurorul general este ultima redută. Este linia roșie”

Anticoruptie.md
08/11/2019

Prim-ministra Maia Sandu prezintă un raport în Parlamentul Republicii Moldova pe marginea asumării răspunderii pentru promovarea proiectului de lege privind modificarea Legii Procuraturii. „Reforma justiției nu este moftul meu personal, e promisiunea pe care am făcut-o oamenilor. Oamenii cer dreptate. Nu pot să stau cu mâinile în sân când instituțiile de stat își găsesc un nou stăpân. Lupta pentru procurorul general este ultima redută, este linia roșie”, a declarat Maia Sandu.

„Sunt cea mai interesată să avem un procuror general onest, corect și integru pentru că eu voi purta răspundere în fața oamenilor. Da, noi am făcut anumite compromisuri. Le-am făcut pentru a reuși să îndeplinim obiectivul principal - o procuratură independentă, o justiție adevărată. În această preselecție nu pot admite niciun derapaj - rolul procurorului general este prea important pentru sistemul justiției, iar ingerințele rău intenționate ne pot costa pe toți - pe cetățenii Republicii Moldova - prea mult. Moldova a trecut prin mai multe reforme ale justiției, le-am văzut cu toții. Am avut și o sumedenie de procurori aleși prin mecanisme serioase. Au fost create multiple structuri care trebuiau să apere justiția de tentative de capturare – Consiliul Superior al Procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constituțională. Și totuși efectul acestor intervenții s-a lăsat așteptat - bunele intenții nu au produs rezultat, fiind neutralizate de înțelegeri politice ascunse”, susține Sandu. 

În opinia premierului, funcția de procuror a fost tranzacționată pe sub masă între partide, iar atunci când procurorul comitea abuzuri, nimeni dintre politicieni nu-și asuma răspunderea pentru ele. Politicienii arătau cu degetul unul la altul și se acopereau cu declarații despre falsa independență a procurorului.„Eu am decis să procedez altfel. Îmi asum răspunderea politică pentru procesul de identificare a candidaților la funcția de procuror general. Voi identifica și verifica personal oameni onești, curajoși și bine intenționați și îi voi propune Consiliului Superior al Procurorilor”.

„În acest sens, mă încurajează poziția Comisiei de la Veneția, exprimată în alte situații similare, potrivit căreia selectarea procurorului general trebuie să se facă astfel încât să obțină încrederea publicului, iar selectarea Procurorului General cu implicarea puterii executive și legislative ar oferi mai multă legitimitate democratică acestei proceduri. Așadar, consideră Comisia de la Veneția, este rezonabil ca un guvern să dorească să participe în procesul de selecție a Procurorului General pe motiv că combaterea criminalității este crucială pentru buna funcționare a instituțiilor statului. În aceste câteva luni de coabitare politică, ați avut ocazia să mă cunoașteți bine. De aceea, știți că sunt sinceră atunci când declar că o voi face anume pentru că vreau să avem un procuror cu adevărat independent, nu unul politic”.

„Eu voi da socoteală în fața oamenilor, de aceea sunt cea mai interesată ca următorul Procuror să se subordoneze doar legii și Constituției, nu unui stăpân. Angajamentul meu este să avem un procuror liber. Sarcina noastră principală este să construim un stat pentru oameni. O justiție adevărată și funcțională este cheia pentru ca un asemenea stat să poată fi construit”, a mai declarat premierul.

Anticoruptie.md
08/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii