Maia Sandu la Congresul PPE: „Moldova nu este PE masă, așa cum și-a dorit Rusia, Moldova are un loc LA masă”

Anticoruptie.md
07/03/2024

„În pofida provocărilor, o comunitate a țărilor democratice care prețuiesc libertățile individuale, drepturile omului, alegerile competitive și o societate deschisă este cel mai bun fundament pentru o lume mai dreaptă, mai pașnică și mai prosperă”. Este unul dintre mesajele expuse de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul sesiunii plenare din prima zi a Congresului Partidului European (PPE), care se desfășoară la București, România. Sandu le-a vorbit celor peste 2000 de participanți la eveniment despre prioritatea numărul unu, și anume sprijinul pentru Ucraina, dar și despre alegerea Moldovei de a scăpa de influența Rusiei.  

În debutul discursului, șefa statului a punctat provocările momentului legate de „agresiunea neprovocată și prădalnică a Rusiei împotriva Ucrainei”. În acest context a îndemnat șefii de state, de guverne, de partide prezenți la forum „să apărăm ceea în ce credem cu adevărat cu toții – democrația, libertatea alegerii, pacea”, făcând trimitere și la riscurile pentru Republica Moldova. 

„În Ucraina, e pusă în pericol securitatea Europei. Nu avem timp pentru dubii – Ucraina are nevoie de sprijinul deplin din partea tuturor țărilor europene libere. Nu există nicio sarcină mai urgentă decât sprijinirea Ucrainei și asigurarea păcii. Moldova e chiar lângă Ucraina. Ceea ce se întâmplă în Ucraina va modela viitorul Moldovei în deceniile următoare. Rusia vrea să incorporeze Moldova în sfera sa de influență, fără a ține cont de drepturile omului, de libertatea de exprimare sau de întrunire, fără alegeri libere”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, Sandu a vorbit despre decizia luată de Republica Moldova, despre drumul parcurs spre integrarea europeană și despre alegerea noastră fermă să trăim liber, în democrație, nu sub opresiune și în frică.

„Rusia crede că nu trebuie să întrebe țări mai mici, ca noi, ce își doresc cu adevărat. Pentru Rusia, oamenii din Moldova nu au niciun cuvânt de spus în planurile lor geopolitice. Suntem văzuți ca niște linii pe hartă. Dar oamenii din Moldova au ales o altă cale. Astăzi, Moldova nu este PE masă, așa cum și-a dorit Rusia; în schimb, Moldova are un loc LA masă. Poporul nostru a făcut o alegere suverană și conștientă de a nu mai fi împins cu forța în sfera de influență a Rusiei”, a punctat sandu.

Sandu le-a mulțumit Popularilor pentru susținerea Moldovei în parcursul european, lupta împotriva oligarhiei, capturării statului și a corupției. În special a adresat mesaje de mulțumire preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola și preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La Congresul Partidului Popular European au fost invitați peste  2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări, printre care se numără şefi de state şi de guverne, preşedinţii de partide şi comisarii europeni care fac parte din familia politică a Popularilor Europeni.

Anticoruptie.md
07/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii